Протест и контрапротест пред полицейското управление в Казанлък. Зрелищната гонка по задържане на дрогиран млад шофьор раздели хората в града.

Преследването със стрелба и арестът, завършило с бой със стоп палка, бяха заснети от граждани.

Пред Полицейското управление в Казанлък вече се събират хора, дошли за да подкрепят двамата временно отстранени униформени. Това е третото такова събиране, след гонката в неделя, при която бе задържан 25-годишен водач, седнал зад волана без книжка и след употреба на наркотици.

След задържането му  в социалната мрежа изтече клип, който показва как арестуваният е удрян и блъскан от двама полицаи. Срещу тях започна дисциплинарна проверка за полицейско насилие.

Радо Христов е очевидец на събитията. И е на страната на разследваните полицаи.

„Със страшно висока скорост и с риск за живота си буквално двамата полицаи, които и по-късно са абсолютно същите лица, които нанасят някакви удари на въпросното лице, буквално за секунди, дет се вика - настръхвам в момента, за мен се разминаха със смъртта“, смята Радо Христов – очевидец.

Пред полицейското управление сутринта дойде и братът на задържания 25-годишен шофьор.

„Повече от очевидно е, че той е виновен, нарушил е закона, многократно предполагам, но действията на полицаите просто никой не ги оправдава“, казва Христо Илиев брат на арестувания.

Илиев бе категоричен - заради начина, по който е арестуван брат му, ще търсят правата си в съда.

„Когато в мрежата се появи клип на куче, което измъчват, скочиха всички. Когато става въпрос за човешко същество - недопустимо е да няма реакция“, смята Христо.

Според адвокат Стоян Мадин полицията не може да упражнява физическо насилие върху задържани дори и животът на униформения да е бил застрашен.

„Всеки един от участниците в целия инцидент би следвало да понесе своята отговорност, но по различни текстове от Наказателния закон или съответно ако се прецени, че полицейските служители не са извършили престъпление, може да им се търси отговорност по закона за МВР“, обясни Мадин.

Журналистът Димитър Кенаров е един от клиентите на адвоката. Проверката за полицейско насилие спрямо него, приключва със заключението, че няма доказателства. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!