Каналджия и деветима нелегално влезли в страната сирийци са били задържани при специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната миграция край Свиленград, съобщават от пресцентъра на МВР. 

Тази сряда, около 4:00 ч., в село Сладун, община Свиленград, гранични полицейски служители от ГПУ – Свиленград са спрели за проверка на лек автомобил, управляван от 38-годишен български гражданин. 

Първоначално водачът на автомобила, забелязвайки патрулния автомобил, увеличил скоростта и опитал да избяга, но след кратко преследване бил спрян от граничните патрули. 

В колата били открити деветима граждани на Сирия - седем мъже, жена и 11-годишно момиче. Установено било, че чужденците влезли в България от Турция в землището на село Сладун. 

Водачът на автомобила е трябвало да ги закара във вътрешността на страната, като за това щял да получи възнаграждение. Той е задържан за срок до 24 часа, предстои да му бъде повдигнато обвинение. 

Чужденците ще бъдат настанен в миграционен център. По делото се извършват процесуално-следствени действия под надзора на Районна прокуратура – Хасково.