9 гласа в подкрепа на кмета на Благоевград – Румен Томов, го спасиха от отстраняване от поста.

Тази вечер Общинската избирателна комисия решаваше въпроса, след като срещу Томов беше подадена жалба от предходния градоначалник – Атанас Камбитов.

Според бившия кмет Томов не е заличил дейността на една от фирмите си, което го прави общински управник и търговец по едно и също време. На практика кметът е прехвърлил фирмата на сина си, но юристите му са пропуснали да я заличат.

Месец след избирането му за кмет Томов е трябвало да прекрати участието си в търговски дружества. Направил го е, но отчасти: „Имаме прехвърлено търговско предприятие на друго лице, но самото заявление по образец не е подадено в едномесечния срок”, обясни Мартин Бусаров, председател на ОИК-Благоевград.

Бившият кмет от ГЕРБ подава сигнал. А настоящият от БСП е спокоен за поста си.

„Това закъсняване г-н Камбитов може да го тълкува, както си иска, то е законосъобразно с всички наши действия, така че аз нямам никакви притеснения”, каза Румен Томов.

Според председателя на ОИК нарушението е налице: „Ще предложа на колегите от ОИК проект за решение, според който предсрочно да прекратим пълномощията на Румен Томов”.

След гласуването тази вечер последната дума има Административният съд, тъй като решението най-вероятно ще бъде обжалвано. Срокът за това е 7 дни.