Остри критики бяха отправени срещу украинските власти по случая с руския журналист Аркадий Бабченко. Вчера стана ясно, че покушението срещу него всъщност е било постановка, организирана от Киев. 

Журналистът, който е яростен критик на Кремъл, предизвика сензация, след като вчера се появи на пресконференция в Киев. Дотогава се смяташе, че той е бил убит при нападение в дома му. Оказа се, че това е било постановка. Тя имала за цел да бъде предотвратено покушение срещу Бабченко, подготвяно от руските спецслужби.

„Защо е бил подготвян този руски заговор? За да бъде дестабилизирана ситуацията в Украйна, показвайки, че силите на реда не могат да си свършат работата. Освен това Русия иска да убие тези хора, от които се страхува”, каза президентът на Украйна Петро Порошенко. 

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и "Репортери без граници", категорично осъдиха действията на украинските власти.

„Поведението на украинското правителство е жалко. Те си играят с фактите, с истината и лъжат всички”, отбеляза Кристоф Дьолоар, генерелен секретар на „Репортери без граници”. 

Кремъл изрази задоволство, че Бабченко е жив, но определи случая като „провокация” и „пропаганда”.

„Не знам дали целта оправдава средствата в тази история. Слава Богу, че човекът е жив. Но това не променя нашето отношение към Украйна – страна, в която да си журналист е нещо опасно”, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Самият Бабченко защити действията на Киев в специално интервю за агенция Ройтерс.

„Можем ли да допуснем, че всичко това е провокация на украинската служба за сигурност? Можем. Нека предположим, че в страна, която е във война, агенти на националната сигурност и президентът просто си стоят и казват: „Нямаме какво да правим, нека да сложим кръв в устата на Бабченко и да го вкараме в моргата“. Може. Но е по-логично да е така, както беше“, заяви той.

По-рано през деня журналистът разбуни духовете във „Фейсбук”, като написа: „Няма да дочакат. Обещал съм да умра на 96 години, след като танцувам върху гроба на Путин и си направя селфи върху „Абрамс” на Тверския площад. Ще се постарая да го направя”. 

При операцията на украинските власти е бил арестуван един човек.