ВМРО поиска преглед на коалиционното споразумение с ГЕРБ. Същевременно отношенията в малката коалиция на Обединените патриоти се обтегнаха, след като „Атака” и НФСБ не спечелиха нито един депутат в Европейския парламент.

Снимка: btvnovinite.bg

Лидерите ВМРО, „Атака” и НФСБ все още не са се събирали на Коалиционен съвет след евроизборите. Отношенията между Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров не са блестящи от много време. Неизбежно обаче ще трябва да се изяснят, както и да вземат решение, дали тяхното обединение в парламента ще продължи да съществува.

Неофициално се обсъжда възможност коалицията Обединени патриоти да бъде прекратена, а трите партии поотделно да сключат споразумение с ГЕРБ.

От ВМРО са на мнение, че трябва да се прегледат правителствените приоритети, особено тези, които не са изпълнени и нямат определен срок.

Снимка: btvnovinite.bg

  
В студиото на „Тази сутрин” председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обаче уточни, че става дума само за преглед, а не за преразглеждане. „Намирам за абсолютно правилно на средата на общия ни мандат да направим един преглед на това какво е свършено, докъде сме изпълнили целите и програмата, която сме разписали. Не смятам, че трябва да има преразглеждане на Коалиционното споразумение, то е сключено за 4-годишен период, трябва да продължим да работим”, добави Стоянова.

Снимка: btvnovinite.bg


Междувременно Волен Сидеров сам призна докъде е стигнало напрежението в Обединени патриоти. Лидерът на „Атака” написа в профила си във „Фейсбук”, че не се обадил на Красимир Каракачанов, за да го поздрави за двамата евродепутати и че смята, че вотът за ВМРО е една измама.

„Няма как да се обадя, за да поздравя една измама. Няма как да поздравя един вот, който съм убеден, че не е спечелен по честен начин”, каза Волен Сидеров.

Снимка: btvnovinite.bg


В отговор на заканата на Ангел Джамбазки със съд, Сидеров обяви награда за този, който докаже, че „Атака” е водила кампания срещу ВМРО преди вота през май.

Третият малка коалиция – Валери Симеонов отказа коментар поради срещи в страната.

За последен път лидерите на обединените  патриоти са се срещали на Коалиционен съвет през ноември. В момента се обсъжда кога да се видят отново. Часът и мястото на срещата помежду им както и на срещата с ГЕРБ предстоят.