Напрежението между партньорите в управляващата коалиция ескалира по различни теми.

Кой ще управлява БНТ? Как Агенцията за пътна инфраструктура ще се разплати за вече построени и ремонтирани пътища? Кой ще влезе на овакантените места в СЕМ? Как ще бъде избран новия генерален директор на БНТ? Ще има ли нов медиен закон? Каква ще бъде законодателната програма?

Това са все теми, които в неделя ще бъдат обсъдени от четиримата лидери в коалицията, научи bTV. Тази форма на комуникация ще бъде прилагана регулярно всяка неделя, за да се тушират предварително проблемите, които възникват.

Този петък обаче по време на блицконтрола в Народното събрание част от тези теми предизвикаха нови скандали.

ДПС попита вярно ли е, че премиерът сам възнамерява да реши македонския въпрос, а той отговори, че това ще се случи само със санкцията на парламента.

„Aз като премиер по никакъв начин нямам правото, нито ще се опитвам да направя каквито и да е договорки. Всяко едно решение трябва да се случи с пълно обединение, не само в управляващата коалиция, но и с опозицията“, заяви Петков.

На блицконтрола премиерът получи и въпрос за казуса с меморандума с „Джемкорп“. 

„Дали бихте възложили порверка на държавна агенция за сигурност да провери дали вицепремиерът Асен Василев е получавал в негова офшорна сметка средства  от лице, свързано с „Джемкорп“, попита Десислава Трифонова от ГЕРБ.

„Отговорът на този въпрос е много лесен – не“, заяви лаконично премиерът.

Кирил Петков уточни, че е разпоредил пълна проверка за пет години назад какви акции има в компанията, с която правителството подписа меморандум за 1 млрд. инвестиции в чиста енергия. Междувременно с гласовете на "Продължаваме промяната" парламентът за втори ден остави без решение как АПИ да се разплати за вече построени пътища.

„Има такъв народ“ напуснаха пленарната зала в знак на протест, а премиерът поиска да има контрол върху плащането на над 1 млрд. лева за фирмите за поддържане на пътищата.

Темата остана за обсъждане от депутатите следващата седмица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!