До 12 ч. на обяд в столичната пожарна са получени над 150 сигнала за наводнена пътна инфраструктура, мазета и избени помещения, съобщиха от МВР.

На терен работят 12 екипа. Няма застрашени хора.

Една от най-критичните точки е бул. „Цар Борис III“, където се наложи пътят да бъде разчистен от тежка техника. Причината е задръстването на малка вада, която минава под булеварда. 

След проливния дъжд тя се е превърнала в река и е повлякла клони и отпадъци, които са запушили пътя на водата. Наложи се багер са разбие част паветата, за да се освободи налягането и пътят на водата. Тя се източи, но работата продължава. Движението е леко затруднено в едното платно.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че в момента ситуацията е овладяна и предстои булевардът да бъде почистен, а движението – изцяло пуснато.

Сериозно е положението и на бул. „Европа“, близо до разклона за Банкя. Там през нощта в полето се е събрала вода, която е заляла част от платното. Спасителни екипи се опитват изградят диги, за да спрат пътя на водата към булеварда. Платното е стеснено, заради което булевардът е задръстен.

„Продължаваме да следим нивото на водата в яз. „Суходол“, да се надяваме, че то ще спре да се покачва. Има готовност по поречието на реката, която минава през районите „Люлин“ и „Красна поляна“ да се посрещне и малко по-високо ниво“, посочи Фандъкова.

Нивата на всички реки в София са повишени и се следят. Изграждат изкуствени диги на Околовръстното шосе към Южната дъга, за да не се стигне до разлив.

Други критични точки в града са Люлин и р. Владайска.