Потребители сигнализират за двойно закъснение на поръчките от Черния петък. Куриерските фирми отговарят, че забавянето се дължи на това, че голямото пазаруване продължи повече от ден. 

При обичайни условия пратките пристигат от 3 до 5 дни, сега, обаче, на места забавянето е двойно. Обемите на стоките, които трябваше да бъдат доставени, надхвърлят неколкократно тези на дневната база в обикновен ден. 

Освен със забавяне на доставките до адрес, се образуваха и опашки пред офисите на куриерските фирми. Забавени пратки или объркани стоки са сред най-честите оплаквания на клиентите. От няколко дни опашки се вият пред почти всички офиси на куриерските фирми, в опит да получат поръчаните продукти по време на Черния петък. 

„Обемът не беше толкова голяма изненада и ние бяхме подготвени, по-скоро изненадата беше пикът, той продължи няколко дни и пратките се удвоиха, съответно всички колеги, както в Европа, така и в България изпитваме предизвикателства, но ще наваксаме“, обясни Иван Тотев, директор „Маркетинг и развитие“ на куриерска фирма. От куриерските фирми признават, че забавяне има, но това важи най-вече в доставките до адрес.

Куриерът Красимир Костов посочи, че обемът на работа е с поне 40% повече. Даде пример, че миналата година са доставяли до 100 адрес, а сега стигат до 200. „Работим с повече хора, с удължено работно време, успяхме и март месец с големия пик да се справим, просто става въпрос за няколко дни с двойно по-големи обеми, които дори физически трябва да бъдат складирани и обработени“, допълниха от куриерската фирма.

Забавяния има и за пратките за чужбина. От асоциацията за електронна търговия отчитат голям скок в продажбите онлайн. „Българина обича да прави нещата в последния момент. Обикновено на 21, 22, 23 декември е най-големият бум в опитите на хората да си купят подарък за Коледа, в същото време самата инфраструктура, самите търговци и куриери за толкова кратки времена да реагират“, посочи Петър Ванчев, председател на Българската асоциация за електронна търговия.

От куриерските фирми съветват да насочваме пратките си към автоматите за доставки. В случай, че решите да потърсите правата си и поискате обезщетение за забавяне на доставката, трябва да знаете, че това е допустимо при претърпени вреди, които трябва да бъдат доказани.