Вече са ясни резултатите от частичните местни избори, които се проведоха вчера. 

На първи тур са избрани петима кметове – трима от ГЕРБ, а БСП и „Републиканци за България“ излъчиха по един. В останалите седем населени места предстои втори тур тази неделя. 

Управляващата партия спечели в с. Пудрия, община Криводол, новият кмет е Цветан Андров, за него са гласували 2/3 от всички отишли до урните.

В кметство Слънчево (община Аксаково) с 82% от гласовете спечели Красимир Михалев от ГЕРБ. 

В община Мъглиж победа на първи тур взе Душо Гавазов от ГЕРБ срещу кандидати от БСП и „Демократична България“. Социалистите обаче оспориха вота, според тях кметското място в Мъглиж е „узурпирано“. 

Вчера в Мъглиж имаше сигнали за купен вот, а прокуратурата започна проверка. В една от секциите в града избиратели са гласували с чисто нови оранжеви маски. След излизането от секцията са ги оставяли в найлонова торбичка, до която е стояла жена.

Съмненията са, че чрез маските са се отчитали гласовете за конкретна кандидатура на политическа партия.

„Цяла България видя как ГЕРБ победи вчера на частичните местни избори в Мъглиж – с безпардонни и неприкрити манипулации. С употребата на хора и купуването на гласовете им“, пише в позицията на БСП и се отправя призив за към останалите партии за обединение и оспорване на резултатите. 

Татяна Стойкова от БСП спечели кметското място в Троянското село Калейца, а Георги Мончев от „Републиканци за България“ е новият кмет на село Николаево. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!