Собствениците на земи, които попадат в зоните със забрана за строителство и земеделие в комплекса "Калиакра", ще бъдат компенсирани. Това обеща премиерът Бойко Борисов на кметове и засегнати от рестрикциите собственици в Добруджа.

"Със сигурност ще се наложи да се плаща и да се компенсира. Ние сега седим пред вас, червим се, вие блокирате улици, пазейки си своя интерес (…) Трябва да вземем решение, с което да не увредим ничии интереси – и на тези данъкоплатци, заради които трябва да дадем толкова пари, и съответно на вас, като стопани на имотите си", отбеляза Борисов.

Преговорите между засегнатите собственици, правителството и екоорганизации започват във вторник в Министерския съвет. Целта е да се намери решение държавата да не плаща по 40 000 лв. дневно санкции на Евросъюза, но и да се защити интересът на хората.

„Ние сме осъдени, процесът е започнал в далечната 2006 г. Да търсим кой е подписал през времето, е безсмислено. Сега сме изправени пред тази хипотеза. Въпросът е, ако отменим заповедта, до септември какво следва, и ако не я отменим, а предприемем някакви действия, какво следва?”, каза още премиерът.

Имот по имот, нива по нива ще ги караме – по-добре вместо да плащаме глоба, тия пари да ги дадем на българи, за да останат в Добруджа. Още сутринта потърсихме малтийския еврокомисар по екологията Кармена Вела, ще търсим и малтийския премиер, и Жан-Клод Юнкер по тази тема, ще го поканим да дойде и ще го заведем на място да се види цялата ситуация, защото по никакъв начин не сме съсипали природата там. Тя си е зелена, хубава, плодородна, развита и за инфраструктура знаете колко неща се направиха “, каза премиерът.

Министърът на околната среда Нено Димов обясни пред присъстващите, че заповедта за защитената зона не обхваща акваторията на морето. Той допълни, че заповедта е за територия около 22 кв. км, от които 7600 декара са частни земи.

Хората са притеснени заради липсата на информация.

Според кметовете проблемът не е в забраната на екоминистерството, а в изготвения интегриран план за управление на защитените зони.

Напрежението в региона от последните дни ескалира заради забрана на екоминистъра за строителство и редица дейности, засягащи поминъка на населението, в защитената зона „Калиакра”. Вчера премиерът разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта.

Вижте още във видеото: