12-годишно дете, преборило рака, е изправено пред нова битка. Криси от благоевградското село Кочериново е на път да загуби окото си, засегнато по време на една от операциите за премахване на тумора.

С Криси се срещаме в училище, в час по български учи за любимия си автор Иван Вазов. Тук е мястото, където забравя за болката. Родителите ѝ разбират за тежката диагноза преди две години.

„Спря рязко да пише в училище и оттам решихме да идем на невролог. Мислихме, че е претоварване от училището. След скенер, направен на главата, се установи, че тя има тумор в малкия мозък, който е с големи размери и единственото лечение беше чрез оперативен път”, каза майката Десислава Чанева.

Следват две операции в България. Туморът расте и се налага трета. „Последва операцията, която беше близо 13 часа, пак бяха отстранили част от тумора, обаче при тази операция беше засегната частично цялата и дясна страна, включително и нерва на окото, в последствие на което тя разви язва на дясното око. С тумора приключихме, започнахме пак с окото, капки, лечение, очила – понякога вижда, понякога не вижда с него”, допълни майката.

Лекарите се опасяват, че окото е загубено, но в турска клиника семейството получава надежда.

Дарителска кампания помага за процедура с гама нож и присаждане на стволови клетки. Надеждата расте. Следва обаче последна процедура, присаждане на роговица. Необходими са около 13 000 евро.

Банкова сметка: BG34UBBS80021451625210

Банка: ОББ

Титуляр: Десислава Чанева