Така нареченото „прегаряне”, или бърнаут, е физическо и емоционално изтощение, липса на мотивация, стрес, чувство за неудовлетвореност и е състояние, в което са изпадали много от днешните хора. То променя живота на една жена, но по доста необичаен начин – превръща я в една от най-продаваните поетеси в България. 

Първо забелязвате усмивката ѝ, а после ви омайва с думите си. Срещата с Ралица Генчева е слънчев лъч в по-скоро сивото ни ежедневие. Затова звучи почти невероятно, че само преди няколко години Рали е била тъжен, напрегнат и неудовлетворен човек – все симптоми на бърнаут.

„Това е изживяване, в което имаш чувството, че умираш и наистина е много страшно”, каза Ралица. 

Първата ѝ професионална любов са финансите. Затова отдава години, за да изгради кариерата си на одитор. Струва ѝ почти денонощна работа. 

„В един момент започнах да получавам паник атаки. И те станаха доста чести. Имах един много силен пристъп, след който всъщност трябваше наистина да си взема почивка. И се оказа, че имам доста сериозен бърнаут”, спомня си тя. 

„Аз просто в един момент, когато имах множество паник атаки на ден, имах дни, в които се чувствах тотално безсилна и обезкуражена, че това никога няма да мине. Но и винаги съм имала един вътрешен глас, който ми е казвал, че ще стане по-добре, че ще се оправя”, признава Ралица. 

Прави първата крачка към промяната – сменя работата си. „Това беше едно от най-трудните решения, които трябва да взема – да напусна работата си. Аз напуснах, смених я за друга, която беше почти същата, но в различна фирма. И след още година и половина там вече тотално приключих, след като отново започнах да се претоварвам доста. А имах и здравословни проблеми вече”, допълни тя. 

Снимка: btvnovinite.bg

Спасява себе си, като се прибира в родния си град и преоткрива таланта си на писател. 

„Когато бях във Варна, си спомням как изпратих ръкопис на едно голямо издателство и те ми отказаха. И тогава всъщност за доста месеци напред се отказах да издавам каквото и да било. И когато книгата излезе, аз реших просто да я издам, защото в крайна сметка си казах: Няма нищо страшно, нищо не губя”, отбеляза Ралица. 

Един ден влиза в книжарница и вижда, че книгата ѝ е в топ 10 на бестселърите. И просто не можe да повярва.  

Стихосбирката ѝ „Този път, за да ме чуеш” е преиздадена четири пъти в рамките на половин година и е избрана за любима стихосбирка на българските читатели през 2016 г.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това, което разбрах и ми беше много трудно да разбера, е, че трябва действие. Аз толкова време се опитвах с думи, с убеждение да си променя живота. И нямаше никакъв ефект. Просто действай! Намери например време за себе си, смени си работата, познатите, от които не усещаш доверие или добро отношение, премахни ги от живота си, скъсай стари връзки – просто трябва действие и аз до ден-днешен спазвам точно този модел”, категорична е Ралица. 

Днес работи във фирма, която организира бизнес събития, и казва, че е намерила своето място.  

„Аз имам страшно много приятели, а и предполагам, че и всеки млад човек, който е точно в такова състояние, има паник атаки и бърнаут и просто няма смелостта да промени нищо в живота си. Продължават да си живеят с тези симптоми, продължават да живеят със същата работа, която толкова много ги изтощава – психически и физически. И нямат смелостта да направят тази крачка! Пият лекарства цял живот, готови са да са нещастни, само и само да не направят промяна”, продължава Ралица.  

Смелостта ѝ да промени живота си ѝ носи още един успех – статия в списание „Форбс”. 

„Преди, може би в наивността на 20-те, все си мислех, че щастието е нещо, което те връхлита или което си е даденост и за което не трябва да се бориш, което не трябва по някакъв начин да изградиш в живота си. Докато сега вече знам, че осъзнатото щастие е това, което ти сам си избрал и си имал смелостта да направиш този избор”, убедена е тя. 

Не се отказва и от поезията – догодина ще излезе новата ѝ стихосбирка. „Не е важно колко пъти сме паднали, важното е дали ще се изправим след това”, обобщава тя.

Вижте още по темата за „професионалното прегаряне” във видеото: