Проверка започва в Гражданска въздухоплавателна администрация заради зачестилите авиоинциденти. По време на акцията ще бъдат проверени и всички действащи летателни площадки на така наречената „малка авиация".

Снимка: btvnovinite.bg

Продължава разследването на причините за катастрофата с мотопланер, при която вчера загина пилотът му. Приятелите на Румен Иванов все още не могат да повярват на случилото се.

Животът събира Мариан покрай хобито му - фотографията, с Румен и неговата страст - летенето. Стотици са полетите, които правят двамата, за да снимат  красотата на Розовата долина.

Снимка: btvnovinite.bg
„Никога не съм се притеснявал, имах му пълно доверие, просто познавах го... Никога не съм си мислил, че по такъв нелеп начин ще си замине.", споделя Мариан.

Освен инструктор и пилот, Румен Иванов е конструирал и произвеждал мотопланери. Бил е изключително опитен, разказва Цветан Доганов от Асоциацията на свръхлеката авиация.

Снимка: btvnovinite.bg
„Това е един един от доайените на българския мотоделтапланеризъм. Човек с изключително голям опит, той самият строи мотоделтапланери, сертифицирани са, продава ги по света, не само в България, обучил е десетки пилоти и инструктори.", допълва той.

Доганов познава всички 11 загинали при шестте инцидента през последната година. Според него нормативната база за свръхлеката авиация има нужда от промяна.

Снимка: btvnovinite.bg
„Изключително калпаво е националното ни законодателство! Стремя се избягам острите думи, но е крайно време някой да каже, че в „царството на българската авиация царят е гол"!”, смята Цветан.

Транспортния министър назначи проверка на всички площадки на леката авиация и ще извърши проверка  за начина на сертифициране на пилоти любители и на цялостната работа на контролния орган - Гражданска въздухоплавателна администрация.