До часове трябва да бъде разчетена черната кутия на военния самолет L-39, с който на 6 септември загинаха двама пилоти.

Трагедията предизвика и политическо напрежение.

Президентът Румен Радев призова преди да се отправят обвинения, да се изчака решението на компетентната комисия, която разследва катастрофата, а председателят на ДПС Делян Пеевски отново поиска оставки.

Три дни след катастрофата продължават да се търсят отговори на въпроси като - колко подготвен е съставът в авиобазите ни, кой и за кога е разрешил провеждането на това авиошоу, трябва ли да се организират такива събития и какво е състоянието на въоръжените ни сили?

Президентът Румен Радев защити командирите на Военновъздушните ни сили и базата в Граф Игнатиево, чиито оставки бяха поискани заради инцидента. 

 

„Когато Делян Пеевски и Росен Плевнелиев дадат толкова от себе си на България, колкото е дал генерал Петров и Генерал Русев, а не за своя бизнес, когато Пеевки и Плевнелиев рискуват живота си толкова за България, колкото генерал Петров и генерал Русев, нека да им искат оставките“, заяви президентът.

Президентът Плевнелиев днес запази мълчание. Незабавна реакция дойде от председателя на ДПС Делян Пеевски.

„Заради съмнителна PR акция на главнокомандващия и последвалите словесни атаки от негова страна в стил „крадецът вика дръжте крадеца“ трябва да се отвърне само с едно - не дай боже никой да дава на България това, което се случи заради него - да загиват хора, заради егото му. А ортаците му, с които той е обвързан и със семейни назначения и връзки, незабавно да подадат оставки, ако в тях е останала войнска чест и достойнство“, посочи Пеевски.

Президентът обясни, че решението за провеждане на авиошоуто е било внесено в Министерския съвет още през февруари от тогавашния министър на отбраната Тодор Тагарев.  

„Решението е тяхно. Аз бях гост, защото получих получих официална покана от ВВС на САЩ и американаската страна да изпълня полет на F-16 в знак на нашето стратегическо партньорство и, колкото и да е нескромно, като признание и за приноса - моя личен принос“, каза още Румен Радев.

В студиото на „Тази сутрин“ по bTV Тодор Тагаев обясни, че е прегледал решението и според него авиошоуто е трябвало да се състои през юни.

„Никъде не се казва, че ако нямаме достатъчно подготвени пилоти и техника, ние трябва да предприемаме необмислени и недобре планирани участия и демонстрации“, коментира бившият министър на отбраната.

„Не мога да се произнеса дали трябва да има някакви промени, или не. В момента има досъдебно производство, ще се произнесат. Чух, че може би днес или утре ще бъде разчетена черната кутия“, обясни служебният министър-председател Димитър Главчев.

Президентът не даде еднозначен отговор трябва ли да бъде свикан Консултативния съвет по национална сигурност заради случилото се. Той припомни, че на такива срещи ситуацията във ВВС и с българската армия въобще е поставяна многократно, но решенията не се осъществяват.