Снощи столичната полицията и СРЗИ проведоха акция в хотел „Маринела“. Причината – в разрез с противоепидемичните мерки ресторантът в хотела е бил пълен с клиенти. Униформените отцепиха района.

Според свидетели униформените нахлуват в панорамния ресторант на 19-я етаж малко след 22 ч. На място е имало около 30 клиенти. Според действащите в момента противоепидемични мерки ресторантите към хотели могат да работят до 22 ч. и то само за гости на хотела.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Клиентът Светослав Велков обясни, че точно си е плащал сметката, когато инспекторите нахлули. Той беше категоричен, че е гост на хотела и не разбира защо е бил задържан за проверка. 

Собственикът и управител на ресторанта остана изненадан от проверката. Заяви, че купон не е имало и се спазват всички противоепидемични мерки. Но по-късно през деня призна, че са в нарушение: „Тази ми е 50-ата година в този занаят. За пръв път ми се случва подобно нещо и мисля, че повече няма да работя“, допълни той.  

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Полицията състави актове на присъстващите, а РЗИ глоби фирмата, управляваща ресторанта, и както и трима служители за неправилно носене на маски.

Според източници на bTV има и арестуван, защото той е отказал да се подчини на полицейско разпореждане. Също така персоналът е съдействал на част от клиентите да излязат през кухнята на заведението, за да не бъдат санкционирани от проверяващите.

„Нарушена е заповед на министъра на здравеопазване – след 22 ч. заведението не може да работи, независимо – гости на ресторанта, на хотела, на София или на Република България“, каза Ина Балабанова, главен инспектор, РЗИ. 

Актът на физическите лица е от 300 до 1000 лв., а за собствениците глобата достига 2000 лв.

От хотела се разграничиха и заявиха, че заведението не е към тях, а е отдадено под наем. 

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

 

Вчера след проверки са затворени още три заведения в столицата заради неспазване на противоепидемичните мерки. В петък, 15 януари, имаше две подобни акции в Пловдив.

Точният брой на затворените заведения, които работят в разрез на правилата, но според източници на bTV, почти всеки ден се затварят нарушители.