Магистрат с 10-годишен стаж като прокурор и половин година като съдия става административен ръководител на най-големия съд в страната. Стефан Милев беше избран за изпълняващ длъжността председател на Софийския районен съд.

След 6 часа дебати Висшият съдебен съвет реши, че Стефан Милев, който никога не е работил в Софийския районен съд, е най-достоен временно да го оглави.

Преди да встъпи в длъжност, Милев ще трябва да приключи делото си в градския съд срещу двама младежи, обвинени в опит за убийство на 3-годишно дете.

Изборът днес го освобождава от гледане на делото срещу бившия военен министър Ненчев.

Част от членовете на съвета, сред които и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отбелязаха по време на дебатите, че изборът е бил предопределен, съобщи БТА.

Кандидатурата на Милев беше внесена тази сутрин от осем членове на съвета, какъвто е и нужният брой гласове за избора. Другите двама кандидати - Албена Ботева и Борис Динев, бяха излъчени от общото събрание на съдиите в Софийския районен съд.

Съдия Албена Ботева, чиято кандидатура беше отхвърлена миналата седмица от мнозинството от съвета, днес получи шест гласа. В изказването си пред членовете на ВСС Лозан Панов отново определи Ботева като моралния победител и посочи, че днес не е бил даден отговор на въпроса според какви критерии осемте членове на ВСС са се спрели на кандидатурата на Милев.

Той заяви, че съдия Милев няма да отиде в Софийския районен съд с аргумента "наложил се като авторитет" и добави, че няма как постоянното неглижиране на съдийското самоуправление от ВСС да не доведе до демотивация на магистратите. Панов обаче заяви, че дебатът днес не е бил безсмислен, защото е поставил въпроса въз основа на какви критерии и принципи се взимат решенията на ВСС.