Бъгларската делегация се прибра от Украйна с брониран влак. Депутатите и председателят на Народното събрание Росен Желязков бяха на визита в Киев, където имаха ключови срещи, включително с украинския президент Володимир Зеленски.

Пътуването на българската делегация до Украйна и обратно отне общо 24 часа с брониран влак. Те определиха визитата като пълна с изненади. Лоши - заради ракетните удари, и добри - заради чувството на благодарност от украинската страна. 

Снимка: bTV

„Безразборният обстрел на мирни градове е военно престъпление. Това е терор, който Русия упражнява ежедневно върху гражданите на Украйна“, каза Даниел Митов от ГЕРБ.

Вчера българската делегация стана свидетел на руски ракетни удари по Киев и други украински градове.

Депутатите и председателят на парламента бяха в бомбоубежище и видяха от първо лице пред какво се изправя населението на Украйна ежедневно. 

„Трябва да помогнем повече като имаме заместващо въоръжение на нашите партньори от НАТО. Украйна се нуждае от помощ и това се видя“, заяви Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Снимка: bTV

Срещата с украинския президент беше важна, както и приемането ни от институциите и хората, смятат депутатите.

Снимка: Пресцентър Народно събрание

„Считаме, че сме изпълнили ангажимент към една държава, с която ни свързват исторически традиции, но не предполагахме, че сме посели такова доверие народ с народ“, каза председателят на парламента Росен Желязков.

Снимка: Пресцентър Народно събрание

Има обаче още неща, които биха могли да направят, категорични са и трите партии, посетили Киев. Сред тях са военно-техническата помощ за Украйна и разширяването на санкциите за Русия.

Снимка: Пресцентър Народно събрание

Освен помощ, част от подкрепата от България ще е за членството на Украйна в НАТО и Европейския съюз.