Слави Трифонов с открито писмо до Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Христо Иванов.

Лидерът на „Има такъв народ“ им написа, че с решението си за даване на зелена светлина на Северна Македония са положили основите на една нова Евроатлантическа коалиция в България, при това безапелационно подкрепена от Франция.

„Предстоят важни решения, свързани с управлението на България. Президентът след няколко дни ще връчи мандат на формацията спечелила изборите - „Продължаваме промяната“. Това е прекрасна възможност да реализирате новосформираната коалиция“, пише още Трифонов.

Той предвещава огромно мнозинство.

„Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Демократична България“ - общо ще разполагате с 176 депутати. Логично към тях може да прибавите и шестимата отцепили се депутати от „Има такъв народ“. Така ще имате 182 депутати, което е много повече от конституционно мнозинство. Това ще ви направи спокойни за взимането на всякакви решения“, продължава Слави Трифонов.

„Може да направите съдебна реформа, може да продължите изнасянето на оръжия за Украйна през трети страни, може спокойно да промените и законите, за да се усвоят милиардите по Плана за възстановяване, може да приемете и необходимите антикризисни мерки и да направите дългоочакваните реформи. Като настоящи и бъдещи членове на едни и същи европейски политически семейства, спокойно може да реализирате всички евроатлантически приоритети, част от които изброих по-горе“, предлага лидерът на „Има такъв народ“.

„Г-н Петков, г-н Борисов, г-н Пеевски и г-н Иванов, след като дадохте зелена светлина за Северна Македония, дайте зелена светлина и за България. Постъпете мъдро и държавнически, така както постъпихте днес“, призова Трифонов.

„Ако се вярва на социологическите проучвания, България няма нужда от нови избори и вие имате възможността да реализирате едно силно управление, с което да изведете държавата от политическата криза, енергийната криза и инфлацията. Бъдете първо българи и държавници, а чак след това политически противници“, завършва Трифонов, пожелавайки им успех.