“Явно в ГЕРБ още не са осъзнали, че времето, в което нямаше кой да им разобличава лъжите свърши” – по този начин завършва дълга публикация в социалните мрежи на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. В поста той атакува няколко от основните тези на партията на Бойко Борисов за промените в Изборния кодекс и машинното гласуване.

По повод твърденията, че неправомерно промените в Изборния кодекс са били обнародвани в брой на „Държавен вестник“ за следващ ден, Трифонов припомня, че същото се е случило през 2016 г., при това – „в активен изборен период“: текстовете са внесени на 21 октомври, приети са на 26 октомври, президентът издава указ на същия ден и са обнародвани в броя на ДВ от 28 октомври… за да се проведат изборите по тези правила на 6 ноември.

Тогава промените бяха свързани с това, че в ЕС падна ограничението от 35 секции на държава, промениха се и условията на броенето на гласовете „Не подкрепям никого“ заради опасения на Реформаторския блок, че ще се вдигне изкуствено 4-процентовата бариера на парламентарни избори.

Лидерът на ИТН обвинява ГЕРБ и в непознаване на промените на ИК – по думите му управляващите твърдят, че не са ясни изискванията към членовете на ЦИК при положение, че същите са ясно разписани, а освен това спорят за видеонаблюдение, което е отпаднало в окончателния вариант и е било заместено с видеозаснемане и видеоизлъчване при броенето в секциите.

Слави Трифонов обръща внимание и че машините, спрямо които ГЕРБ вчера изразиха сериозни съмнения по отношение на сигурността, „бяха закупени от тяхната ЦИК (…) преди последните избори тяхната ЦИК отказа независим одит на въпросните машини за гласуване с мотива, че държавните институции, които извършват проверките, са независими“.

Реално процедурата за машините беше състезателна, но мнозинството в комисията беше обвинено, че така е оформило целия процес, че да отпадне поне един от алтернативните видове машини.

По-късно през деня от ГЕРБ реагираха чрез депутата Тома Биков.

Той обърна внимание на промените в ИК от 2016 г., цитирани от Трифонов като пример за бърз "ремонт" на текстовете кодекса при мнозинство с участието на ГЕРБ: "Не знам как можеха да минат по-бавно при положение, че са чисто технически. А Станислав Трифонов и воденото от него и Румен Радев ОФ изтърбушиха целия Изборен кодекс за същото време. Г-н Трифонов, времето за аплодисменти свърши. Кажете на господин Тошко да измисли някакъв по-оригинален статус, който да прикрие, това което правите и това, в което участвате".