„От „Демократична България“ искат постове, въпреки че твърдят, че не искат“. Това каза в интервю от дома си, публикувано във „Фейсбук“, лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. Въпроси му задава председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

„Те или ще подкрепят това правителство, или няма да го подкрепят и ще носят своите последствия“, каза още за ДБ Трифонов.

По думите му съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов смята, че има по-голяма роля в парламента, отколкото всъщност има.

„Той има точно толкова, колкото му е определил суверена. Определил му е да бъде четвърта политическа сила, не му е определил да е първа и да решава кой какъв ще бъде. Ако иска да подкрепя, ако иска, да не подкрепя. Има ясни условия в момента – първата политическа сила прави правителство на малцинството и г-н Христо Иванов има възможност или да го подкрепи с неговите колеги, или да не го подкрепи“, заяви лидерът на ИТН.

Трифонов попита също от каква позиция Христо Иванов прави предложения за правителството. По думите му Иванов не му се е обаждал въпреки че твърди, че е търсил разговор. 

Лидерът на „Има такъв народ“ обяви за неверен слух твърдението, че партията е искала да предложи Петър Илиев за кандидат-премиер.

„Ние се влияем само от хората, които са ни пратили в този парламент – нито от медии, нито Христо Иванов. Мисля, че българите имат нужда от спокойствие, дали този парламента ще им го даде, ще видим следващите дни“, каза още Трифонов.

От интервюто на лидера на ИТН става ясно, че в следващите дни кандидатът за премиер на партията Пламен Николов ще връчи на президента Румен Радев структурата и състава на проектокабинета и после държавния глава ще го внесе в Народното събрание за гласуване.

bTV потърси позицията на „Демократична България“. От пресцентъра на партията казаха, че няма да правят коментари днес на думите на Трифонов. Позиция на партията се очаква в следващите дни.

По-рано днес Христо Иванов заяви пред bTV, че „Демократична България“ не са получили нова покана за преговори с хората на Трифонов.

Според демократите вече е минал етапът, в който могат да предлагат имена за позициите в изпълнителната власт и спечелилите изборите трябва да понесат отговорността за съставянето на кабинет.