Телевизионният водещ Слави Трифонов и неговият екип дадоха пресконференция по повод неизлъченото снощи издание на "Шоуто на Слави".

В нея участва и журналистът Васил Иванов, който напусна вчера Нова телевизия с обвинения, че там му е налагана цензура.

Журналистът Васил Иванов заяви, че директорът на новините в Нова телевизия – Дарина Сарелска, му е спирала разследванията през последните 2 години. На пресконференцията бяха излъчени и телефонни разговори на Иванов с негови колеги, записани без тяхното знание.

Той съобщи, че Дарина Сарелска е снаха на депутата от ГЕРБ Недялко Славов и двамата са от Златоград.

Сарелска определи твърденията на Василев като лъжи и заяви, че ще заведе дело срещу него.

„Надявам се едно съдебно дело да изясни дали на Васил Иванов му е оказвана цензура системно, както той твърди. За мен проблемът с цензурата и свободата на словото е изключително важен въпрос, защото знаем, че това е сериозен проблем и когато се девалвира до махленски разговор имам ли девер и била ли съм някога на сватба в живота си, без да се докажат твърденията или взаимовръзките как в резултат на мое познанство аз съм въздействала неправомерно върху някого от екипа на Нова, тогава всички имаме проблем”, заяви Дарина Сарелска.

bTV не излъчи снощи предаването на Слави Трифонов.

„bTV не намира за етично да бъде страна в конфликт между бивш служител и неговия работодател, нито пък да бъде платформа за представяне на едностранчива информация по отношение на наш конкурент. Според договора ни със „Шоуто на Слави” очакваме от него съдържанието да бъде с развлекателно-информационен характер”, заяви Анна Кастрева, мениджър „Корпоративни комуникации” в bTV Медиа груп.

Според шоумена, ако има още спирания на негови предавания, договорът с телевизията може да бъде прекратен.

„Не става дума тук за търпение или за нетърпение. Стремя се да спазвам взаимоотношенията ни в  договора. Знам и ми е ужасно неприятно това, което се случва. Даже „неприятно" не е точната дума. Продължавам по този начин, докато те не прекалят и тогава вече нямаме основание да имаме правни взаимоотношения с bTV”, каза Слави Трифонов.

Според него телевизията може да спре от излъчване и днешния епизод на предаването му.

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО, също излезе с позиция по случая. Тя призова за взаимно уважение и честна конкуренция, с цел да се запази авторитетът и доверието в професията.

В позицията се припомня, че първо и основно правило от Етичния кодекс е задължението за точност и проверка на информацията. Налагането на високи стандарти в работата на журналистите не може да бъре приравнено с цензура, пишат от АБРО.