Избягвам да коментира темата с НДК, защото съм в конфликт на интереси – ако се бях застъпил за сина си, той със сигурност щеше да бъде махнат от борда. Това обяви в предаването „Тази събота” Славчо Велков, депутата от гражданската квота на БСП.

Синът му – Борислав Велков, беше директор на Националния дворец за един ден, след като Лиляна Павлова освободи Мирослав Борошош. Синът ми е добро момче, много преди да стана депутата, е управлявал подобни структури, каза още народният представител от БСП.

 от ГЕРБ обяви, че партията му не се притеснява от проверката на финансите на НДК и именно затова е подкрепила създаването на парламентарна анкетна комисия по казуса.

Освен по казуса „НДК” депутатите създадоха и анкетна комисия, която да разследва избора на доставчик на нов боен самолет. Това се случи, след като зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини президента Румен Радев в лобизъм за самолетите „Грипен”.

Президентът отговори на Цветанов: „Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция, защото нали знаете, че за корупцията трябват две страни”. Твърдението на бившия военен министър Бойко Ноев, че моделът „Грипен” който сме избрали, е спрян от производство, Радев контрира с думите: „Грипен не са кренвирши, произвеждат се по поръчка”.

Тома Биков обяви, че създаването на анкетната комисия не цели атака срещу президента, каквато видяха от БСП. „Ще проверим как и защо служебният кабинет е взел решение без работещ парламент. Той е взето три дни парламентарните избори, когато беше ясно, че ГЕРБ има мнозинство”, уточни Биков.

Славчо Велков напомни думите на Цветан Цветанов в подкрепа на офертата за самолети Ф-16, че от тях са произведени 4500 бройки. Важно е обаче с колко от тези 45000 самолета има инциденти – само в Турция за последните 20 години са паднали 20 самолета Ф-16, коментира депутатът от БСП.

Вижте целия разговор във видеото: