Едно от най-големите бомбоубежища в Старозагорско е почти пет метра под земята. Укритието издържа и на атомна атака - десетки помещения с капацитет 2500 човека. 

Бомбоубежището в Стара Загора е частна собственост. Води се секретен обект, а 10-годишният срок, в който е трябвало да запази предназначението си, е изтекъл отдавна. Бетоните стени и таван са дебели 90 сантиметра. Има самостоятелно електрозахранване, водоснабдяване и система за филтриран въздух.

„При бомбен удар, при директно попадение отгоре, тук няма да има никакъв проблем. Ако нещо стане за два часа, тук семействата на служителите на фирмата се местят и могат да живеят“, каза Петко Михайлов, собственик на фирмата.

Снимка: bTV

22 са укритията в Пловдив, според списъка на МВР. Тепетата са прорязани от дълги тунели, в които трябва да се скрият хора. Нито едно укритие обаче не е годно за обитаване.
 
Убежище за пример, което обаче не е в списъка, има под училище „Черноризец Храбър“. Пространството е от около 1000 квадратни метра и е ремонтирано основно.

Във Варна едва 3 от бомбоубежищата са в задоволително състояние - едно на пристанището и две противорадиационни - в училища в крайния квартал "Владислав Варненчик".

„Само скривалища и нито едно противорадиационно укритие в Бургас фигурират в списъка на МВР“, обясни Благомир Коцев, областен управител.

В едно от противорадиационните скривалища в Мездра, в което свободно може да се влезе, и трите дебели метални врати са разбити, а край входа екипът ни видя, че е пален огън с гуми.