С 10% са се увеличили случаите на домашно насилие в страната само в рамките на година! Това сочат данните от годишния отчет на МВР.

Като имаме предвид, че често жертвите не подават сигнали, регистрираните случаи през 2021 г. са 664 – с близо 60 повече от тези през 2020 г. Разкрити са малко повече от половината – 382.

Снимка: btvnovinite.bg

Ръст има и при случаите, в които насилникът нарушава заповедта за защита от домашно насилие и отново посяга на жертвата - физически или вербално. Случаите за 2021-ва година са с почти 40 повече.

На този фон от правосъдното министерство имат нови идеи за борба с проблема чрез изменения на закона за защита от домашно насилие.

„Всичко се е случвало след употребата на алкохол. В останалото време си беше ок. Не виждах индикации, че този човек си е просто такъв и няма шанс да се промени“, разказва жертва на домашно насилие.   

Снимка: btvnovinite.bg

Така започва историята й. Крием самоличността й от съображения за сигурност. Съпругът си среща едва 20-годишна. Проблемите започват година по-късно. След първия удар последвали извинения и обещания за промяна.

„Взеха да се случват нещата 1-2 пъти в годината. В годините зачестиха. И аз дълго време търсих вината в себе си“, разказва жената. 

Появяват се децата. Но нещата се влошават.

„В момент на конфликт едното дете гледаше телевизия втренчено, без никаква реакция – все едно нищо не става. На мен ми стана ясно, че този модел, който виждат в крайна сметка няма как да не бъде онаследен и те един ден да не се превърнат в насилници и поредните жертви. Реших да си тръгна в името на децата“, продължава разказа си жертвата на домашно насилие.  

Така започват заплахите и съдебните битки. Преди да се измъкне, и тя като хиляди други изпитва срам и страх да подаде сигнал в полицията. А когато го прави, казали ѝ, че „единственото е да го предупредят да избягва подобни неща“.

Затова от правосъдното министерство предлагат изменение в закона. Искат изграждане на защитни центрове и създаването на Комисия за защита от домашно насилие. 

Снимка: btvnovinite.bg

„В случай на насилие всички отговорни институции – полиция, закрила на детето, лекари, юристи могат да действат веднага. А не когато има такъв случай просто една преписка, една оплакване като папка да минава от институция в институция“, посочва правосъдният министър Надежда Йорданова. 

Идеята е помощ да могат да търсят не само лицата в брак или съжителство, допълват от Българския фонд за жените. Но напомнят за минусите.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента една жертва на домашно насилие трябва да е подала три сигнала, за да може да потърси защита. Това трябва да отпадне“, казва изп. директор на Българския фонд за жените Надежда Дерменджиева. 

Ако бъде приет, новият закон влиза в сила от следващата година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!