Скок на цената на парното и топлата вода от 1 юли с до 330 процента, поискаха топлофикационни дружества в страната. Заявленията им са публикувани в сайта на комисията регулатор. Потребители се опасяват, че ще им се наложи да плащат непосилно високи сметки.

На ход е държавният енергиен регулатор, който на 1 юли ще обяви новите цени. Най-голямата топлофикация - столичната, иска увеличение от 29 процента. Скокът за Варна е 116 процента. Топлофикация Бургас изчислява поскъпване от почти 170 на сто, подобно е и искането на плевенското дружество.

Най-голямо е исканото поскъпване във Велико Търново - 332 процента.

В заявленията на електроразпределителните дружества исканото поскъпване е заличено, но според неофициална информация се залагат увеличения средно 3-4 процента.

Това са заявленията на дружествата, но към март, а оттогава ситуацията е променена и заради компенсациите от държавата и заради спрените доставки на руски газ и промените в цените на синьото гориво.

Затова сега регулаторът трябва да направи промените, които отразяват ситуацията към днешна дата и тогава ще разберем какви ще са цените, по които ще плащаме сметките си през зимата.

Семейството на Юлия Денчева не вярва, че е възможно поскъпване на парното с над 300 процента. С два радиатора най-високата й сметка зимата е била около 240 лв.

В Бургас исканото увеличение на топлото е по-малко, но притеснението на потребителите не. Галя Янчева е плащала по 120 лева досега, за да топли една стая.

„И не е само топлоенергията, все пак ток, ел. енергия, храна, просто всички знаем в днешно време колко е трудно с една заплата да се живее. Не, не, това е много голяма сума, това е много голям процент, 170%“, коментира Галя Янчева.

От Асоциацията на топлофикациите обясниха драстичното поскъпване с високите цени на природния газ, които не са коригирани изобщо. Прогнозата, регулаторът вероятно ще постанови по-ниски цени от заявените:

„Санитарният минимум от гледна точка на топлофикациите е 50%, между 30 и 50 това предполагам, сами разбирате наистина едва ли ще зарадвам някой с тази новина, но това е обективната истина“, каза Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикациите.

Според синдикатите при шоково поскъпване са ще нужни компенсации:

„Като се компенсират нискодоходните домакинства, но за да бъде насочена тази компенсация към хората, които наистина се нуждаят от енергийно подпомагане“, заяви Виолета Иванова.

Опозицията остро критикува управляващите и ги упрекна в непрозрачност. В заявленията на енергоразпределителните дружества информацията за цените от 1 юли е заличена.

„В тези заявления цениш няма, те са заличени. На тяхно място са се появили хиксове. Българските граждани трябва да знаят дали зад тези хиксове не стои увеличение на цената на електроенергията и на топлинната енергия от 100 до 150%“, отбеляза Теменужка Петкова от ГЕРБ.

„КЕВР трябва да излезе със становище относно заявените цени. Очакваме да излязат с официално становище дали това са заявените цени, които те трябва да проверят и вече да очакваме окончателното им решение“, каза Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“.

Новите цени трябва да бъдат факт от 1 юли.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!