Ски сезон на Витоша все пак ще има. Това стана ясно, след среща между представители на държавата и на дружеството "Витоша ски". Държавата ще осигури възможност частна фирма да стопанисва пистите, но засега официално в договора не е уточнено коя ще е тя.

В кадастъра ще бъдат вписани всички писти на Витоша и те ще бъдат наети за една година. Така до провал на ски сезона тази зима няма да се стигне.

„Сезон ще има категорично,” заяви земеделският министър Мирослав Найденов. „Решението, което беше предложено от изпълнителната агенция по горите се прие от инвеститора, съдействие от общината имаме, трябват няколко спешни стъпки и те ще бъдат направени.”

„Срещата беше в тон да се намери решението, а не да се търсят проблемите, всички бяха конструктивни,” отбеляза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Единственият неуточнен въпрос в разговорите между държавата и „Витоша ски” е кой и на каква цена ще стопанисва пистите. В договора между „Витоша ски” и Агенцията по горите ще бъде записано, че частно дружество, без да се посочва кое, ще наеме временно пистите под съоръженията, като се задължава да ги почиства и да се грижи за тях в рамките на 1 година. Все още дългосрочно решение на проблема няма.

„В момента се намери решение да могат да се обработват пистите този сезон, каза Радослав Пеев от управителния съвет на „Витоша ски”. „За дългосрочната им обработка, с подмяна на лифтове и така нататък, ще продължим работа по цялата процедура, която отнема доста дълго време.”

Голяма неизвестна остава цената на днешния договор, която е търговска тайна. Той ще бъде подписан до края на октомври, а през ноември ще започне разчистване и подготовка на пистите за новия ски сезон.