Ски патрулите в Пампорово установяват над 20 души дневно, които не спазват правилата. За груби нарушения се блокират лифт картите, а нарушителите се извеждат от ски зоната.

Според всички заети в този бранш обаче, ако скиорите нямат съвест и самоконтрол по пистите, дори и да има по-сериозни санкции, те ще са неефективни.

Вчера 5-годишното дете пострада, ударено от сноубордист. Състоянието му продължава да е тежко – то е кома и с опасност за живота. Въпреки вчерашния инцидент, в курорта днес отново има много скиори.

Според поддържащите пистите не се налага да се вземат допълнителни мерки, тъй като ски патрулите следят за безопасността в курорта ежедневно.

Първата задача на патрулите е да проверят състоянието на пистите и да сложат обозначителни табели.

След като се уверят, че всичко в ски зоната е наред, започва пропускането на скиорите.

„Обезопасяването на курорта е абсолютно по всичките писти. Навсякъде има мрежи, всеки един стълб, всяко едно оръдие е с дюшек, който също е сертифициран. Не мога да кажа, че след този случай са взети по-строги мерки, защото всеки ден се прави това”, обяснява Радослав Рачков, отговорник на ски патрул в Пампорово.

При ските има правила, каквито има и за движение по пътищата.

Патрулиращите казват, че най-опасни са агресивните и с малко опит скиори и сноубордисти, които ежедневно създават проблеми.

„Не можеш да накараш един турист да кара както ние искаме – той си има собствено мнение и това е… За съжаление е така. Не можем да се справим”, допълва Рачков.

„За съжаление винаги има хора, които надценяват своите възможности и отиват на писти, които са над тяхното ниво. Следователно развиват високи скорости, и тогава стават подобни инциденти като вчерашния при нас”, казва и Йордан Илчевски, който кара ски от 20 години, а от 13 е ски учител.

За начинаещите скиори е задължително ползването на каска, а най-много неприятности идват от надвишаване на собствените възможности.

Въпреки честите инциденти, много от туристите не се вслушват в съветите на патрулите.

„Има и ски полиция с нас, защото агресията е голяма по пътищата и на пистата, и се налагат ски полицията да вземе нещата в техни ръце”, каза Кирил Гьошев.

Ски патрулите съветват туристите да бъдат с повишено внимание най-вече в зоната, където се обучават начинаещи.

Вижте и видеото: