Скейтърите и кънкьорите са обичайна гледка в българските градове днес. Дотолкова сме свикнали с тях, че въобще не ги забелязваме. Последният път, когато се заговори за тях в общественото пространство, то не бе по добър повод. Столична община им забрани да карат на едно от знаковите за тях места – градинката до НДК. Причината е, че със своите каскади повреждат ремонтираните плочки и застрашават преминаващите в парка. 

Вероятно и в очите на управляващите и някои хора през 80-те години, когато се появяват скейтърите в София, тези младежи са били „проблем”, но дори тогава не са били въвеждани такива забрани, казва фотографът Мартин Младенов. Скейтърите са едни от основоположниците на градската култура в социалистическа България, без тях градът е бил сив и скучен, смята Мартин, който е документирал в своите снимки зараждането на скейт културата в София. 

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Това зараждане не е било никак лесно и се е сблъсквало с много пречки, за които Мартин разказа пред bTV Новините. Как е възникнала скейт културата в София? Каква е историята на първата рампа за скейт и кънки в столицата? Кога се е провело първото първенство по скейтборд в България?

Вижте отговорите на всички тези въпроси в нашия интерактивен материал!

СКЕЙТЪРИ В МИНАЛО ВРЕМЕ