Управителят на фирмата, спечелила поръчките за скъпите каски за служителите в МВР, обяви пред bTV, че ги е внесъл от Турция. Търговете бяха дадени на Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция от Антикорупционния фонд (АКФ) заради съмнения в завишаване на цените.

Фирмата на Ангел Панов печели двете обществени поръчки за доставка на общо 790 каски за полицията. Панов научава от медиите, че има съмнения в изпълнените от него договори.

„Някой, ако предложи същите каски с цена 200 – 300 долара, веднага бих купил 5000. Каската е с визьор, поликарбон, с двойно стъкло, с калъф, черупката е изработена от арамид, яката също е от арамид. Прогнозната стойност на една каска е 1250 лева без ДДС”, заяви Ангел Панов.

Именно цената е един от мотивите на АКФ да се усъмнят в законността на обществените поръчки. Те направили проучване на пазара, потърсили и лицензирани оценители.

Те са потвърдили пред тях, че цените са високи дори за противокуршумни каски. Пазарната цена на най-високия клас каска била 299 евро.

Източници на bTV, участвали в същата обществена поръчка, но пожелали анонимност, определят цената от близо 1000 лева за разумна. Съмненията им са в избора на фирма.

„Това дружество има съвсем различна дейност, например доставя контейнери за боклуци, извършва строително-монтажни дейности в различни сгради, например детски градини, включително доставка на столове за Европредседателството”, обяви Деница Руканова, правен консултант в Антикорупционния фонд.

От фирмата отговориха на съмненията така.

„Дейността на фирмата е разнородна, изпълняваме и СМР-та и доставки, това мисля, че не е противозаконно. Също така имаме и лиценз за търговия с оръжие. Не знам на някой това дали му пречи”.

От МВР проверяват дали каските вече са на въоръжение и къде. А фирмата доставчик заплашва да съди Антикорупционния фонд.