Разследване на bTV показва ограбване на български и чужди фирми за милиони. Това е банална схема, както я нарича един от измамените, която продължава да работи у нас. Само в момента в Софийска районна прокуратура има около 30 такива случаи. Как се случва всичко?

Измамниците подменят управителите на фирми изключително елементарно - подават една фалшива декларация с фалшиви подписи, че е сменен управителят на фирмата. Агенцията по вписванията, Търговският регистър, приема тези документи като чиста монета, всичко се проверява чисто формално, но не реално. Няма никаква проверка дали това е реална промяна, дали това са реални адреси. След което се източват сметките на фирмите.

В случая става въпрос за един италиански инвеститор, който има намерение да напусне България и да не прави повече бизнес тук, защото това, което му се е случило го е потресло. Не толкова, защото се е случила измамата, но да бъдеш ограбен с толкова елементарна схема, след което държавата да е изцяло на страната на измамниците, това е недопустимо, възмущава се човекът. Парите му – 880 000 лв., които са ограбени, са все още в сметката на измамниците, които са напълно необезпокоявани, не са задържани, разпитани са, но си живеят съвсем спокойно и без проблеми.

Массимо Поджо е италиански предприемач

Фирмата му предлага специална технология за изолации при строеж на мащабни съоръжения. След сблъсъка му с български измамници, а след това с безпомощните български власти, Масимо е решил да не прави повече бизнес у нас.  

„През май - юни 2014 година, без моето знание, съм бил заличен като управител на собствената ми фирма. В търговския регистър е реализирана промяната - нанесена е с помощта на адвокат - с фалшиви документи. Определили са избирането на нов управител на моето дружество. Това не е просто фалшификация, а едно брутално, лошо фалшифициране на документи, които изглеждат очевидно фалшиви, подписите дори не приличат на моя”.

Веднага след това новият управител източва банковите сметки на фирмата

„Това е масов случай, за който имаме множество дела и сигнали в Софийската районна прокуратура. Схемата е много лесна, даже понякога си задаваме въпроса как е допуснато това да се случи. Длъжностните лица от Търговския регистър проверяват документално и формално дали всичко съответства. То формално от външна страна съответства, вписват промяната, коментира прокурор Стефан Милев.

„Новият управител, Наталия Боянова, напълно непозната за мен личност е отишла в банка, не в клон в София, а във филиал във Велико Търново и превълила 880 хиляди лева в сметката на една българска фирма, непозната за мен - Карп България. За изключителен наш късмет бяхме предупредени от нашия банков служител в София. На сутринта той видял това прехвърляне на пари и, тъй като не е знаел името на новия управител, се обади да ни пита знаем ли за това нещо. Очевидно ние не знаехме за това действие. Тогава веднага се обърнах към адвокат. И на практика успяхме да блокираме парите - но парите продължават да са на сметката на Карп България”, разказва Массимо.

Графологична eкспертиза доказва измамата

Графологична eкспертиза вече е доказала, че Търговският регистър е допуснал промяна на собствеността след измама, прилагане на фалшиви подписи и измислени документи.  Повече от година по-късно обаче парите продължават да са в сметката на измамниците. А те самите си живеят напълно необезпокоявани от никого.

Задържани няма

„Задържан няма, защото все няма повдигнато обвинение. Казах ви, чисто технически, че в момента колегата преценява дали деянието съставлява измама или длъжностно присвояване и в крайна сметка този въпрос на преценка ще бъде извършен от великотърновската прокуратура, обясни прокурор Стефан Милев.

Схемата е проста и ясна, но извършителите все още са неизвестни, според разследващите. Така съдът няма как да постанови връщане на парите. А случаят няма добри перспективи за скорошно решаване, защото районна прокуратура София е решила да го прехвърли в Търново и всичко да започне отначало.

„Най-странното за мен е, че човекът, който е изтеглил парите е известно лице. Адвокатът, който е внесъл документите е известен, жив човек. Управителят на фирма Карб България е живо физическо лице и доколкото знам си живее спокойно живота и на практика единственият измамен съм аз”, Массимо

Търсим Наталия Боянова от Велико Търново, която става управител на фирмата след измама и прехвърля парите на Массимо на друга сметка. Същата Боянова опитва и да изтегли парите като пълномощник на фирмата Карб България. От работници в жилището й разбираме, че тя прави ремонт на апартамента си в старата столица. Никога не е задържана, само е разпитана. Година след мащабната измама, живее напълно необезпокоявано.

Отиваме и на адреса на фирмата, в чиято сметка са прехвърлени парите на италианския бизнесмен в Костинброд. Съседите са категорични, че тук никога не е имало фирма Карп България, нито някога на адреса е живял формалният управител Галимир Цветанов.
Търсим  собственика на апартамента, в който е регистрираната фирмата, получила парите на италианеца.

- Добър ден. Търся Цецо Спасов.
- Да, аз съм.
- Търся ви, защото на вашия адрес е регистрирана една фирма - „Карп България". Знаете ли каква е тази фирма?
- Не познавам нито фирмата, нито хората.

Фирмата, в която измамниците прехвърлили парите, е сменила фиктивно адреса си, за да оправдае отлагането на делото и неявяването си в съда.  Собственикът на апартамента ни казва, че получил призовка на адреса си и се чудел каква е тази фирма Карп.

Година след измамата разследващите все още не са посетили адреса

„Гражданско-правните способи, по които една недобросъвестна страна може да задържи неправомерно получена облага са много повече, отколкото полицията и прокуратурата разполагат с арсенал, за да пресекат една такава схема”, каза прокурорът.

„Основното дело за връщане на парите вече беше три пъти отлагано. Официалната причина беше промяната на адресната регистрация на Карб България и съответно не можеха да връчат обвинителния акт на никого и фактът е, че след една година нищо не се е променило”, казва Массимо.

Ако Търговският регистър не допускаше да се регистрират фирми на измислени адреси,  делото за откраднатите пари вече щеше да е започнало.

Италианският инвеститор не вярва, че справедливостта ще възтържествува

„Времето така, както минава, е на страната на измамниците. Тази сутрин бях в италианското посолство. Аз си позволих да кажа на негово превъзходителство посланика, че посолството е длъжно, не само да рекламира ниските данъци в сравнение с Италия, но властите са длъжни да ни казват пред какви рискове се изправяме, когато идваме да работим тук в България.

Повече от година по-късно вече се съмнявам, че българските власти ще решат този проблем не само в кратко време, но вече не вярвам, че справедливостта изобщо ще възтържествува”, категоричен е Массимо.

Търсим и адвокатката Маргарита Пенева. Тя е придвижила цялата процедура по подмяната на собствеността с фалшиви документи. И тя не е задържана, не обвинена и живее спокойно година след извършеното престъпление. Ето как тя коментира случая:

„Господин Георгиев, доколкото знам има в момента гражданско дело, което се води, разследване в прокуратурата и, ако искате някаква информация, може да я вземете от там. Не мисля, че мога да ви кажа нещо повече от това, което е известно до момента”.  

Докато държавните процедури се изчерпват с формални процедури, измамниците са окрилени и опитват да вземат окончателно блокираните пари. Чрез трета фирма, която е изкарана неудовлетворен кредитор на Карп  и съдия изпълнител, те са на път да вземат 880-те хиляди евро официално пред погледа на държавата и на измамения инвеститор.

Какво би се случило, ако някой опита да ви ограби така пладнешки в Италия?

„Една италианска банка не би позволила да прехвърлиш 880 000 лева без срещу теб да стои човекът, който обичайно разполага с парите и без да вдигнеш телефона, за да поискаш потвърждение от титуляра.  Дори да няма такъв закон, това е въпрос на отговорност и въпрос на сериозност на банковата система.

Другото нещо, която считам, че не би се случило в Италия - Щом тези измами са практика тук,  защо никой от Търговския регистър не ни информира, че същите измамници са опитали да сменят управлението на фирмата ни чрез хартиени документи по-рано. Те са пробвали и са получили отказ, но служителят на Търговския регистър не си е направил труда да ни информира. Въпрос на отговорност”, коментира Массимо.

Италианското посолство у нас опитва да помогне на измамения

Массимо Подджо е поредният западен предприемач у нас, който е стигнал до извода, че единственият начин да реши проблема си в България е като потърси помощ от собствената си държава.  

„Посланикът на Италия каза, че вече ще стане активна страна в този случай - в нашия проблем, за да може и той да алармира властите. Знаете ли, всяка страна има проблеми, не е перфектна, но измама като тази - не мисля, че е възможна. В Италия правят и по-големи измами, но подобна жалка измама, да мине пред властите, пред банковата система, пред търговския регистър. Щом една толкова зле скалъпена схема работи, кажете ми какво да мисля аз?”.

Агенцията по вписванията няма законодателна инициатива

На длъжностните лица са им вменени определени пълномощия с определени рамки. Агенцията по вписванията и Търговският регистър нямат законодателна инициатива. След като сме информирани с имейл, ние сме информирали всички наши длъжности лица да внимават”, това каза в студиото на „Тази сутрин” Елена Маркова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

„Случаят е изключително неприятен, ние сме запознати с него. Дали е масова практика не съм много сигурна. Изгледах вашия репортаж, ние сме информирани от септември месец, аз съм изпълнителен директор от април.

От септември месец миналата година се води предварително разследване. Всички документи са изискани, които са постъпили на хартиен или на електронен носител в Агенцията. Към тях задължително присъства декларация за истинност на обстоятелствата, което е изискуем документ.

Агенцията по вписванията и в частност Търговският регистър няма правомощия и няма възможност, за съжаление, в рамките на този тридневен срок да извърши такава проверка. 

Агенцията по вписванията и Търговският регистър нямат законодателна инициатива. Това, което сме направили е, че след като сме информирани с имейл от представител на това дружество, ние сме информирали всички наши длъжностни лица с вътрешен имейл да внимават”, обясни директорът.

По повод измамата с италианския инвеститор, Елена Маркова заяви:

"Това се е случило за една седмица през юни месец миналата година. В рамките на тази една седмица две длъжностни лица по регистрация са разглеждали тези документи, защото там работи случайният принцип, защото когато са внесени документите на гише, те са имали съответните правни несъответствия, получен е отказ. На базата на този отказ са подадени документи по електронен път с електронен подпис на вписан адвокат в адвокатска колегия със заверена декларация за истинност на обстоятелствата”.

Адвокатът, внесъл документите, се оказва порицан.

Елена Маркова припомни, че от 2012 година има услуга смс известяване:

„Всеки управител на дружество и всеки собственик на иктиви на дружество би могъл да я заяви. От 1 януари 2015 година тази услуга е напълно безплатна, тя е автоматична. В мига, в който постъпят документи по партидата на тази фирма, независимо дали са внесени от упълномощено лице или от измамник, какъвто е този случай, лицето получава смс и той има възможност, затова е предвиден и текстът в закона, в тридневния срок да спре това вписване.

В държавата има над 750 00 търговски дружества. От 2012 година до този момент само 6800 от тях са поискали платени смс-и и от началото на годината само 3530”.