Подставени лица опитват да дискредитират Българската православна църква, засипвайки я със скандали и клевети. Около това мнение се обединиха пред bTV отец Боян Саръев и Ловчанският митрополит Гавриил.

Все повече духовници се съмняват, че Пловдивският митрополит Николай може наистина да е посегнал на живота на покойния дядо Кирил от Варна. Свидетелските разкази от последните дни - за вербални заплахи от страна на по-младия митрополит, допълни и отец Димитър Амбарев по-рано днес.

„Мисля, че може би има истина, има и много преувеличени неща. Има подставени лица, които са търсели негативна информация и са решили да изсипят всичко събрано в ефира. Някои хора целят да отблъснат вярващите, но те трябва да знаят, че Господ е единствен, безгрешен”, коментира митрополит Гавриил.
Той допълни, че не вярва интригантите да са сред митрополитите.

„Обикновено се клеветят много чисти или много грешни хора”, каза още дядо Гавриил. На въпрос кои са повече, той отговори дипломатично: „В синода аз съм най-грешният”. После призова да се стараем да живеем като истински християни.

Отец Боян Саръев развива широка благотворителна, образователна и мисионерска дейност. Той пък поясни, че трябва да се прави разлика между църквата и църковните служители. „Много помия се хвърля от служители на църквата. Това е тенденциозна кампания срещу църквата и християнството. Прави се димна завеса пред погледа на смаяните хора, за да се отклони общественото внимание от безобразията в политическия и икономически живот на страната, а и за да се докаже, че всички са маскари”, коментира свещеникът. Според него скандалите в църквата са резултат от интриги на управляващите.