Скандалите в Здравната каса се разрастват. След като беше потвърдено, че просрочените дългове към чужди каси са 133 милиона лева, Надзорният съвет „даде заден” за новия рамков договор с лекарите. Утре изтича крайният срок за подписването.

Подписването на рамковия договор „виси на косъм” след последното заседание на Надзора. Решенията от него, както и стенограмата, все още не са публикувани, но информацията, с която разполагаме, е, че твърде малко надзорници са изразили мнение „за” подписването.

Трима са били „за”, а петима – „въздържали се”, като сред тези петима са представители на държавата и на работодателите в Надзора. 

Новият рамков договор предвижда увеличение на цените на около 130 клинични пътеки, по които Касата плаща на болниците. Това за тях ще е „глътка въздух”, твърдят лекарите.

„Ако не се подпише нов рамков договор, това означава, че трябва да работим при старите правила. Увеличаването на цените на някои от основните клинични пътеки няма да се случи, което не е добре”, заяви д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ – Бургас.

В новия договор са заложени и повече пари за изследвания и прегледи при джипита и специалисти.

Като пациент Тодорка Янева е объркана и възмутена от лавината от скандали с парите за здраве.„Всичко това рефлектира върху нас, всеки един може да се разболее и аз не бях влизала в болница до вчера”, коментира тя.  

За да се подпише новият договор, е необходимо поне 7 от надзорниците на Касата да гласуват „за”, а на последното заседание само трима са заявили, че ще гласуват положително.

„Част от членовете на Надзора, предимно представителите на държавата, изразиха известни резерви по отношение на възможността на Здравната каса да изпълни бюджета, главно заради възникналата ситуация за плащания към чуждестранните каси”, отбеляза Андрей Дамянов, член на НС на НЗОК от НПО. 

Утре предстои заседание на Надзора, на което ще е решаващото гласуване.

Преди него премиерът Бойко Борисов ще се срещне с представители на лекари, зъболекари и здравното министерство.

От решението на заседанието зависи дали след това в здравното министерство на официална церемония ще се подпише договорът.