Пореден случай на недопустимо поведение на лекар от Спешната помощ. Примерът е от Хасково, а медикът напада вербално и отказва медицинска помощ на пациент.

„Отивай си, отивай си, като не искаш да ме слушаш. Законът е еднакъв за всички. В закона ясно е казано, когато пациентът е в тежко състояние се вика линейка“.

Клипът е от лятото, но става известен сега. Лекарят е от Спешното отделение в Хасково, а репликите му са към близки на човек с оплаквания. Днес медикът oотсъстваше от работа, а в болницата тече проверка.

„Такова поведение е абсурдно за български лекар, който  работи в Спешно отделение“, заяви д-р Георги Гелов, изпълнителен директор на МБАЛ – Хасково.


Една от причините лекарите да изпадат в подобни състояния според ръководството, е натискът върху спешните звена.

„Не е тайна, че спешните отделения в България са превърнати в поликлиника на неосигурените пациенти“, допълни д-р Гелов.

Над 780 000 души годишно търсят помощ в спешните звена. Едва 25% от тях са наистина спешни, обясни пред bTV главният координатор на експертния съвет по Спешна помощ у нас.

„Огромният дефицит, който съществува в Спешната помощ по отношение на кадри, често пъти лимитира тези възможности, да може да се работи по един, два, три или повече болни. И тогава ние искаме от спешните лекари времеви интервали, искаме те да покрият всички спешни случаи. Това няма как да се случи“, заяви проф. Николай Младенов, главен координатор на експертния съвет.

Протоколът изисква всеки пристигнал в спешното да получи медицинска помощ.