"Няма политически назначения в Народния театър". Това заяви директорът на театъра Васил Василев по време на изслушване в парламентарната комисия по култура и медии.

След развилия се през последните месеци скандал в театъра Захари Карабашлиев и Явор Гърдев депозираха оставките си.

Скандалът в театъра започна с една надраскана врата с протестни лозунги. Режисьорът Александър Морфов призна, че деянието е негово, а кабинетът е на PR-а на театъра Велислава Кръстева.

„Защо, г-н Василев, допуснахте тази среда да бъде така отровна и то в най-големия национален театрален институт в България. Един театър – това са творците вътре, хората, които създават този продукт и когато се отрови средата, това влияе на всички и никой не печели. Какво направихте Вие, за да предотвратите този конфликт?“, попита Стоян Михалев от ‚Демократична България“.

Директорът Васил Василев обясни, че назначенията са на база професионални качества.

„Културни институти не могат да бъдат трибуна на политическа пропаганда, но право на всеки творец е да има своя партийна принадлежност, защото ние сме пълноправни членове на обществото. Аз като директор на Народния театър няма да се превърна в инструмент на политическа лустрация“, каза той.

„Всеки има право на политически възглед и глас, но в деня на изборите, когато си лице на театъра и се появиш някъде, с който и да е лидер - ти вече ставаш агитатор. И после ме питат - вие всички ли сте от тази партия“, коментира актьорът от Народния театър Валери Йорданов.

„Политически назначения в Народния театър няма и никога не е имало. Нито някоя политическа сила е пробвала да командва“, каза Василев.

Членовете на комисията не останаха безучастни.

Директорът на театъра е назначил проверки по случая и обеща проблемът ще бъде разрешен вътрешно.

Вижте какво казаха във видеото.