България игнорира ултиматума на руския посланик у нас, който изтече в 12 часа днес.

Елеонора Митрофанова отново заплаши, че ще поиска закриване на мисията в София, което на практика означава прекратяване на дипломатическите отношения между България и Русия.

Премиерът Кирил Петков се обърна към Руската федерация с молба да направи забележка на посланик Митрофанова, която по думите му, се опитва да играе със страховете на хората.

“Нито един дипломат не трябва да си позволява да дава ултиматуми на българската държава със срок от 24 часа в 12 часа“, заяви Кирил Петков, министър-председател в оставка.

Петков изрази надежда, че отношенията между двете държави няма да бъдат прекъснати, тъй като нашите народи са приятелски.

„Мисля, че г-жа Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите и това, което аз казах ясно, че дипломатическите отношения трябва да продължат, ние имаме история, нашите народи са приятелски народи“, заяви Петков.

Около обяд извънредният и пълномощен посланик на Русия се срещна с министъра на външните работи Теодора Генчовска.

В прессъобщение външно министерство съобщи, че българската страна е поискала руската да оттегли нотата си от 30 юни, с която бе поставен ултиматум, че ако изгонването на 70 дипломатически служители не бъде спряно, мисията на Русия ще бъде закрита.

По-късно Митрофанова написа на страницата на посолството, че българските власти са пренебрегнали нейния протест.

"Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков", каза тя.

Председателят на най-голямата опозиционна партия Бойко Борисов призова Кирил Петков да не отстъпва пред Митрофанова.

„Никаква крачка назад не трябва да дава правителството, има пълната ни подкрепа, защото това би значело капитулация, отказ от суверенитет, а ние не трябва да го правим. Войната в Украйна трябва да спре и до тогава макар и аматьорски, дилетантски, действия, трябва да бъдат подкрепени, за да стигнат до края“, каза лидерът на ГЕРБ.

Преди обед протест в подкрепа на руската позиция приветства посланика на Русия, когато за кратко напусна сградата на мисията.

Въпросът за закриване на руското посолство в България ще бъде разгледан от външното министерство на Русия, а ако е необходимо, ще се докладва на руския президент Владимир Путин, заяви по-ранов говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Дипломатически отношения между България и Русия са установени още на 7 юли 1879 г. И досега са прекъсвани най-малко три пъти:

Например на  22 септември 1915-а, когато България става съюзник на Германия в Първата световна война и се бие срещу руските войски в Добруджа.

Както и между 1918 година и 1934 година, след като болшевиките вземат властта в Русия и докато режимът им получи международна легитимност.

За последен път има прекъсване между 5 септември 1944 г. и 16 август 1945 г. заради едностранно обявената от Съветския съюз война на Царство България.