Скандалът с продажбата на ЧЕЗ, заради който енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка, продължава.

Днес от ГЕРБ съобщиха, че наследникът ѝ на поста ще стане ясен до дни, БСП поискаха яснота, а от компанията купувач „Инерком България“ обявиха как ще финансират покупката.

Междувременно премиерът поиска пълна проверка на сделката. Тя е възложена на Държавната агенция „Национална сигурност“, Националната агенция по приходите, Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за финансов надзор.

От „Инерком България“ обявиха пред БТА, че придобиването на активите на ЧЕЗ ще стане факт, благодарение на кредит.

„Ще бъдем подкрепени единствено от уважавана банкова институция, която ще ни предостави кредит“, казва в интервю за Агенцията собственичката на фирмата Гинка Върбакова.

Снимка: bTV

Банката била международна с висок кредитен рейтинг.

Колкото до това как една българска компания стига до покупката на ЧЕЗ Върбакова обяснява, че са „избрани в изключително тежка процедура. „Доказахме, че имаме опит и капацитет да придобием и управляваме дружествата, които ЧЕЗ продава“, казва тя.

Снимка: bTV

В интервюто не се споменава нито какъв ще бъде размерът на кредита, нито коя е банката готова да го отпусне.

По неофициална информация Върбакова е предложила за ЧЕЗ около 320 млн. евро.

На този фон от БСП поискаха повече яснота по сделката.

„Самата сделка говори за нещо, което е скрито, нещо което не е ясно. Купува го Георги Гергов или купува го Иванчо от Горно Нанадолнище – да е ясно кой е! Какви са тези измислени неща? То е несериозно“, заяви Георги Гергов.

Снимка: bTV

От левицата обявиха още, че оставката на ресорния министър не решава проблема с продажбата на ЧЕЗ.

„Можем да разсъждаваме дали тази оставка не е предварително калкулирана, имайки предвид големия залог в тази сделка – обществото да бъде успокоено, че, виждате ли, никой няма нищо общо“, коментира Янаки Стоилов.

Управляващите пък обявиха, че новият енергиен министър ще бъде от квотата на ГЕРБ. Името му ще стане ясно до два дни.

„Ще бъде обсъждано на коалиционен съвет. Политическият съвет е органът, който може действително може да вземе окончателното решение. Вече имаме някаква визия, но все пак, докато не се вземе окончателното политическо решение, смятам, че няма да бъде коректно към Обединените патриоти и към политическия съвет“, каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Снимка: bTV

„Това е нов момент, аз се радвам на тази готовност за кооперативност“, коментира лидерът на „Атака“ Волен Сидеров в предаването „Тази събота“ по bTV. Той добави, че нямат претенции към тази квота.

Снимка: bTV

Междувременно стана ясно, че в Априлци, където „Инерком“ притежава фотофолтаични паркове, преди години хората са протестирали срещу строежа на парка.

Снимка: bTV

„Обясниха, че част от гората ще се отсече. Само част от гората. Обаче оказа се, че се отсече всичката! Към 1800 декара вековна гора!“, обяснява недоволството Вальо Мишев от с. Априлци.

Снимка: bTV

Местните откриват и други разминаване между обещания и дела.

„Казаха, че ще имаме много работа на тези батерии, ще има персонал, ще има работа тук за селото. И така ни излъгаха – работят горе 4 – 5 човека“, добавя Стоян Йорданов.

Снимка: bTV

Същевременно бившата шеста в света на конкурса Мис Свят – Жени Калканджиева, потвърди пред bTV, че е имала обща фирма със съпруга на Гинка Върбакова – Славчо.

Снимка: bTV

„Фирмата така и не заработи. Сетих се, че я имам и трябва да я закрия. Навремето партньорка от „Визаж“ ми го представи Славчо, 2004 или 2002 г. Направихме фирмата за една Мис България за телефония и гласувания. Тогава мислех конкурсът да не е с жури, а с гласувания по телефона. Те трябваше да поемат телефонията, но се оказва, че номерът с гласуването не работи“, обясни Калканджиева.

Тя обаче посочи, че не познава собственичката на „Инерком“.

Вижте повече във видеото: