Полицията направи смразяващи разкрития в гората край Банкя. Открити са седем тела на възрастни хора. Разследва се мащабна схема за незаконно погребване.

Телата са открити в района на село Клисура и се предполага, че броят им може да нарасне. Задържан е 51-годишен погребален агент, който вместо да кремира, заравял починалите.

Приключили са аутопсиите на телата. Гробищният парк на Клисура е на повече от 100 години и официално не се използва, но хората все още погребват близките си тук. За последен път в събота, когато свещенникът вижда в покрайнините човешки останки.

От прокуратурата и МВР съобщиха, че са открити телата на седем души, като досега е установена самоличността само на един от тях.

Снимка: btvnovinite.bg

Негови близки са платили на погребална агенция за кремация на починалия и впоследствие са получили урна с прах.

Във връзка с разследването е задържан погребален агент по подозрение за измама. След като му е повдигнато обвинение, 51-годишният Георги Енев е казал, че в случая "става дума за грешка".

Всичко започва след сигнал на местен жител до полицията за седем тела, заровени край село Клисура близо до Банкя в района на старото гробище в гората. При извършения оглед е установен плитък гроб с останки на трима души, а отдолу – още четирима.

Снимка: btvnovinite.bg

По случая е задържан управителят на погребална агенция в Банкя Георги Ненов. Работи се по версията, че траурният агент е заравял телата, след като е взимал пари от близките им срещу ангажимент да извърши кремация.

Януари тази година е последният установен случай , в който 51-годишният Георги Енев е извършил незаконно погребение вместо да кремира покойника, какъвто е бил ангажимента му. Всички в Банкя и Клисура го познават и повечето от жителите са използвали услугите на погребалната му агенция.

„От една година непрекъснато го сънувам баща ми и реших да проверя крематориума.  Оказва се, че в крематориума майка ми е кремирана, но се оказа, че баща ми не е кремиран от тази фирма. Бог знае къде е, може и той да е в гората“, разказва Весела Стоянова, дъщеря на един от починалите.

„Дойде урната, поставихме я там, но ние при кой ходим, не се знае, пепел. И той някъде горе. Аз не знам как просто може да има такива хора, при положение, че с този човек сме израснали и сме седели на една маса, и сме яли, и сме пили. Имах му такова доверие, никога не съм се съмнявала в него“, продължава разказа си Весела.

Според прокуратурата аутопсиите са направени, засега е установена самоличността на един от труповете. Неговите близки са заплатили 1000 лева за кремацията.

„Дори месец по-късно са получили урна, съдържаща прах. Тоест, не са имали информация че не е извършена кремация на тленните останки на техния баща“, съобщи говорителката на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

Обвиненият засега не се признава за виновен за нито един от случаите. Не е ясно дали всички са заплащали по 1000 лева.

„Труповете са на три лица от женски пол и на четири лица от мъжки пол. Те са били от различни места, например един то тях е живял под наем в Банкя. И с оглед спецификата и както каза и прокуратурата, това е прецедент, аз поне като дългогодишен служител на МВР не се сещам за такъв грозен случай“, заяви началникът на Отдел "Разследване"  към СДВР комисар Стойно Цветков.

Останките на хората са открити в окрайнините на гробищния парк на село Клисура миналата събота по време на погребение. Местният свещеник е  научил от гробарите, че са открити човешки кости.

„И тогава той ми даде сигнал, съобщихме и на общината, на кмета, който ни е и се задействахме с полицията“, казва кметският наместник на Клисура Камелия Димитрова.

Справките показват, че обвиненият Енев вече е бил известен на полицията.

В района на София има един крематориум. По правило там погребални фирми транспортират останките на починалите след ритуала по изпращане и в отсъствие на техните близки.

Разследването по случая продължава. В четвъртък ще се гледа мярката за неотклонение на обвинения мъж.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!