Скандалът с 9-годишния Байрям, на когото държавата първо разреши, а после отказа лечение в чужбина, се разраства. bTV научи, че едва вчера Фондът за лечение на деца е попитал болниците в България биха ли трансплантирали момчето.

Байрям беше одобрен за лечение зад граница, но ден преди да замине, Министерството на здравеопазването го спря с мотива, че операцията може да бъде направена в България.

Клиниките по урология и по нефрология и транспантология в Александровската болница са сред водещите у нас. Вероятно затова, едва вчера, ден след като Байрям трябва вече да е пристигнал в Германия, Фондът за лечение на деца изпраща писмо до лечебното заведение и пита дали специлистите трансплантират деца от жив донор. Отговорът е: „Не може”.

От няколко дни състоянието на Байрям се влошава - не спи и не се храни.

„При това положение всеки ден е важен, а ние вървим назад. Всеки ден и час за нас е загуба в момента. Нека да се вразумят и да ни помогнат”, казва дядото на момчето.

Заместник-министърът на здравеопазването вчера се е свързал с близките на детето и ги е уверил, че в болница "Лозенец" ги чака екип, готов да се справи с тежката операция.

Още през 2015 г. двама лекари дават становище Фондът да плати трансплантацията на Байрям зад граница.

Д-р Стоян Пеев аргументира препоръката си с "изчерпване на възможностите в България".

Министерството на здравеопазването разпореди днес да бъде свикан разширен консилиум от специалисти, които да решат каква да бъде съдбата на Байрям. Темата беше повдигната и на заседание на Обществения съвет на Фонда.

„Имаме две нови становища от лекар от Педиатрията и от лекар от хемодиализата, които казват, че това дете със съпътстващите заболявания задължително трябва да замине за чужбина”, заяви Пенка Георгиева, член на Обществения съвет към ЦФЛД.

До утре се очаква да постъпят и останалите изискани становища, а в болница "Лозенец" очакват детето.

„Тук става въпрос за два човешки живота. Да не си мислят, че това е шега, майтап ли си правят, да не си правят експерименти. Ще постъпим, нека да видят с очите си, че тази дейност не е за тях, няма да могат да я извършват”, категоричен е дядото на детето.

Желанието на родителите е да бъде спазено решението на Фонда и Байрям да замине за Германия.

Снимка: bTV

Остра обществена реакция предизвика скандалът с детето

За последните 13 години у нас са направени 6 трансплантации на бъбрек на деца. Всички те са извършени в „Пирогов” между 2004 г. и 2010 г.. От 2010 г. до момента не е извършена нито една според данните на Агенцията по трансплантации. От Александровска болница твърдят, че в далечното минало са правени около 15 такива операции.

Хората се възмутиха от скандалния случай с Байрям. Във фейсбук страницата на bTV Новините Лили Гаврилова пише "Това е позор. Не си играйте с живота на милото дете. Незабавно го изпратете в Германия". Ина Маринова пък написа "По bTV гледаме как държавата публично убива едно дете".

Поредицата от репортажи за 9-годишния Байрям шокират Славейка Чанакова, чието дете е трансплантирано.

Жената го познава, тъй като многократно са се срещали в центъра по хемодиализа за деца в София, където дъщеря й също ходи.

„Не знам какво става в нашата държава, която не иска да си помогне на децата, просто съм шокирана", коментира Славейка.

Преди 4 месеца дъщеря й е трансплантирана в Турция. Извършено е така нареченото кръстосано донорство, при което Славейка става донор на друг пациент, а негов роднина на дъщеря й. У нас то не е разрешено.

Трансплантацията на дъщеря й струва 30 000 долара.

Случаят на Байрям връща спомена и засилва болката и на Мария.

В детска възраст синът й Стоян получава диагнозата бъбречна недостатъчност. 24 години живее с един бъбрек. Преди  няколко години у нас му трансплантират втори. Донор е баща му. Шест месеца по-късно обаче трансплантираният мъж умира.

"Според мен трябва да има някакви специалисти, които са правили такава операция, а не да правим опити върху хората и после да казваме - ама така му било писано. Ами не е така", казва Мария Иванова.

Членове на Обществения съвет на фонда за лечение на деца твърдят, че заради липсата на достатъчно опит у нас, фондът гласува трансплантациите на деца да се извършват в чужбина.

Изпратили са писмо до министъра на здравеопазването да се опита да възстанови сътрудничеството с детски френски трансплантолози, които да обучат наши лекари.

Ина, която е майка на дете с увреждане, също е шокирано от случващото се с малкият Байрям и директно обвинява държавата в "убийство".

Според хората често държавата вместо съюзник е враг, не само в случая с Байрям.