Напрежението в съдебната система не стихва. Георги Кузманов, един от шестимата прокурори от Висшия съдебен съвет поискали отстраняването на Иван Гешев, отрече да е разговарял с политици по казуса.

Само висшите магистрати може да преценят, дали обвинител номер едно е извършил нарушение при разследването на взрива срещу него, обясни в "Тази неделя" по bTV Кузманов.

Освен с колегите си в съвета, Георги Кузманов е разговарял и с Иван Гешев, който му се е обадил след подаденото искане от 6-мата за неговото предсрочно освобождаване. Мотивът им - да се установи истината за изпратения на мястото на взрива чужд експерт.

„Главният прокурор няма такива правомощия - и това беше единственото основание ние да започнем тази процедура, защото тя е единствената в страната, която може да установи фактите“, каза Георги Кузманов, член на ВСС, в предаването „Тази неделя“.

Кузманов каза, че не е участвал в протеста в защита на Гешев, но застана зад участниците в него.

„Това беше манифест на колегите от страната. За мен личен проблем е, че той не намери време три дни да излезе пред медиите или поне пред колегите и да каже: "Семейството ми не е било в опасност, бях сам в колата“, посочи Кузманов.

Олга Керелска от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет определи скандала като „скандал в държавата“.

„Докъде ще стигне - първо зависи от волята на политиците, защото тръгна от там, зависи и от разкритията, които ще бъдат направени и конкретно доказани. Аз не мога да отговоря от името на целия висш съдебен съвет. Лично аз не се срамувам от нито една заета позиция“, заяви тя.

Според Керелска, приемането на механизма за разследване на главния прокурор е стъпка в правилната посока.