Бившият зам.-министър Стамен Янев се връща като ръководител на Българската агенция за инвестиции, обяви пред журналисти икономическите министър Кирил Петков. Рокадата се оказа изненадваща за досегашното ръководство, което видя в случилото се политически мотиви.

„Сутринта в 11 ч. бившият вече зам.-министър Стамен Янев нахлу като мутра буквално в кабинета ми и бях изгонена. Беше ми връчена заповед от министър Кирил Петков без мотиви, без предупреждение и без предизвестие“, разказа пред журналисти Десислава Трифонова. Тя отбеляза и че към момента, в който това се е случило, все още даже не е имало правителствено решение за промяната.

„Ако мотивите на министър Кирил Петков са за несправяне с работата, бих го посъветвала да погледне резултатите на агенцията – за миналата година има сертифицирани проекти за над 1 млрд. лв. Това е абсолютен рекорд за последните 6 г. За първото тримесечие има сертифицирани проекти за 800 млн. лв. Плановете ни бяха до края на годината да направим още по-голям рекорд и да достигнем 1,5 млрд. лв“, заяви Трифонова, която беше назначена на поста миналия ноември.

Снимка: bTV

Тя подчерта, че не е била извикана на среща с министъра и не го познава. Заяви още, че е „под достойнството“ ѝ да се занимава с темата, но настоя за „правдоподобно обяснение“ от министъра: „Ако това не е реваншизъм, аз не знам какво да нарека „реваншизъм“ – да гоним хора, които работят. Няма нередности по моята дейност, няма проверки вътре в агенцията и срещу агенцията. Няма професионални мотиви за моето махане, не съм член на ПП ГЕРБ и на нито една партия“.

Самият Петков заяви по-рано в МС, че няма „специфични критики“ към досегашното ръководство, но „в момента е много важно максимално голям опит да се влее обратно в агенцията така, че да се опитаме да привлечем свеж капитал, колкото можем по най-ефективния начин“.