Скандал и бойкот в се разиграха днес в Парламента. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев изгони от пленарната зала лидера на БСП Корнелия Нинова, а съпартийците ѝ поиска оставката му.

Причина за това стана изказване на Нинова от парламентарната трибуна, след като още в началото на заседанието БСП поиска премиерът да дойде в залата и да бъде изслушан заради репликата, че в парламента има хора, които са замесени в наркотрафик и купуване на гласове от затворници.

Предложението беше отхвърлено с 93 гласа „за“, 101 гласа „против“ и два „въздържал се“.  

„Разбирате ли какво правите с гласуването и поведението си по предложението ни да бъде изслушан министър-председателят? Той твърди публично, че има хора, които се занимават с наркотрафик и купуват гласове от затворници, и вие оправдавате това“, подчерта Нинова.

„Моля да се замислите защо заради този човек се подлагате на това самоунижение, нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал безделници“, попита тя в декларацията си от трибуната.

Снимка: БГНЕС

„Не позволявате ли по този начин да бъдат издадени присъди предварително, подобна на тази, която Цветанов изказа срещу лекарите“, каза лидерът на БСП. По думите ѝ това е тотално нарушаване на принципите на правовата държава. „Защо позволявате на български министър-председател, който и да е той, тотално да руши институциите?“, попита още Нинова.

Главчев я отстрани от пленарното заседание за деня с мотива, че оскърбява депутатите и премиера, като посочи, че тя не може да говори каквото си поиска и не е на пленум на БСП.

След отстраняването на Нинова депутатите от БСП започнаха да скандират „оставка“ и да тропат по банките. Заради безредиците Главчев отстрани и Антон Кутев от БСП за две заседания на Народното събрание.

Опозицията напусна залата и обяви, че има цензура. ДПС се солидаризира с БСП и също напусна, поради което кворумът увисна буквално на един глас.

„Досега предупреждавахме, че демокрацията е в риск. Вече можем да кажем, че е в криза“, изтъкна лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Депутатите на левицата започнаха да събират подписи, за да искат оставката на Димитър Главчев – за втори път от началото на мандата му. Подписката ще бъде внесена утре.

След кратки консултации ГЕРБ пък дадоха на заден и казаха, че има вариант за отмяна на наказанията. От партията признаха, че може да е имало изпускане на нерви.

Днес в ефира на „Тази сутрин“ по bTV Нинова каза, че след двете катастрофи с такси, които претърпя, от НСО са поискали да я охраняват, но тя отказала. Имала обаче съмнения, тъй като двата удара били един след друг в кратък период.