Скандал с обиди на тема фашизъм, комунизъм, Белене и Аушвиц белязаха началото на днешното заседание на парламента. ГЕРБ и БСП се атакуваха взаимно, стигна се и до окупиране на трибуната и отнемане на думата.

Повод за скандала стана декларация от ПГ на ГЕРБ, в която депутатът Маноил Манев напомни за случая със задържания в Чехия българския гражданин, брат на депутата от БСП Георги Стоилов. Илия Стоилов бе арестуван вчера след задочно получената в България ефективна присъда за ръководене на престъпна група за изнудване и заплахи.

„След изчезването на брат си депутатът от БСП Георги Стоилов обяви, че той не е беглец от закона, а е отишъл в чужбина да се лекува. Днес става ясно, че това е лъжа. Още от 2017 г. призовахме БСП да се разграничи от своя депутат и да поиска оставката му. Вместо това получихме дежурния отговор, че всеки е невинен до доказване на противното. Илия Стоилов, основен спонсор на БСП, е бил съдружник с брат си е осъден, задържан и предстои да изтърпи наказанието. Каквото и решение да вземе БСП оттук нататък по казуса, то ще бъде закъсняло“, заяви Манев.

Той припомни, че редица депутати от управляващата партия са подавали оставки единствено заради съмнения, а част от тях вече са спечелили и съдебните битки.

Отговорът на опозицията не закъсня. „Подобни декларации не ви помагат. Това, което се демонстрира в момента, е в най-добрите фашистки традиции, в които отговорността не е персонална, а търсим отговорност от роднините на извършилите престъпление, част от които не са и доказани“, заяви Кристиан Вигенин.

Обиден от квалификацията „фашистки традиции“ се оказа Вежди Рашидов.„Ние викаме ли ви комунисти?“, попита той БСП и призова от трибуната да не бъдат изричани „ксенофобски изказвания“.

Спорът обаче се разрасна. „Обаждате се отгоре като в селска кръчма“, скара се на председателя на събранието Таско Ерменков от БСП, който поиска колегите му да не бъдат прекъсвани по време на многобройните процедури.

„Диктатът, който налагате тук, няма да ви помогне в изборите, а ще покаже, че сте вредни за държавата“, заяви Ерменков.

„Българските граждани ще преценят дали сме вредни, или не. Нека не изземвате функциите. Вие обичате да говорите от името на гражданите, да оставим на 4 април те да решат“, контрира Цвета Караянчева.

Повече от 10 минути Гьоков отказваше да напусне трибуната на парламента, въпреки подканянията на председателката и спрения му микрофон. БСП отново настояваха премиерът да дойде, но предложението им не беше прието.