Скандал с журито за културната програма по време на европредседателството. Двама от 11-те оценяващи се оттеглиха, защото се съмняват в справедливостта на процедурите.

Срещаме се с Красимира Величкова, която е сред отказалите да журират проектите.

"14 дни за 400 проекта ми дадоха основание да смятам, че няма да мога да си свърша качествено работата, няма да има истински обективни критерии”, каза директорът на Български дарителски форум.

Независимо от оттеглянето на двама оценяващи – от 485 проекта са одобрени 55. Бюджетите на всички са орязани, защото държавата заложи само 1 милион 670 хиляди лева за дотация на съпътстващата културна програма.

„Подобно нещо се е случило само веднъж, когато Христос е нахранил с пет риби човечеството. Става дума отново за всеобщата ни сиромашия”, заяви Борислав Геронтиев, директор на фонд "Култура".

Един от проектите с по-голям бюджет е посветен на роза дамасцена. Мотив – цветето и маслото от него са разпознаваеми за чужденците още преди демократичните промени у нас.   

Пред фасадата на НДК ще бъде разгънат жив килим от български рози. Това ще се случи под звуците на балканска музика и ще струва 39 хиляди лева на бюджета.

Журито не подкрепи проекта за един от най-великите оперни изпълнители на 20-ти век Борис Христов.