Със скандал стартира делото за катастрофата на пътя за Маказа през 2019 с участието на Лютви Местан. Съдът изгони лидера на ДОСТ от залата. Той обвини състава в преднамереност, а прокуратурата в подмяна на факти.
 
Лютви Местан бе отстранен от заседанието по време на разпита на Директора на Областното пътно управление Кърджали заради реплики, че лъжесвидетелства.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те твърдят, че храстите били дребни . Те са високи точно 2,97 м. При положение, че колата, обект на моята видимост, е висока само 140 см. Затова реагирах, защото усещам една брутална тенденция, която се опитва да изгради образа на убиец на дете на един политик, който няма никаква вина за това пътнотранспортно произшествие“, заяви Местан.

Лидерът на ДОСТ е подсъдим, че не е спрял на знак „Стоп“, с което е предизвикал катастрофата . Той твърди, че е нямал видимост, липсвала и маркировка, но ден по-късно нередностите били отстранени.

„Почиствано е в района, възстановени са знаци  и т.н. , но никакви основни  действия не са предприемани“, обясни Иван Гавазов, директор на Областно пътно управление – Кърджали.

Снимка: btvnovinite.bg

Катастрофата стана в средата на април 2019 г. на разклона за село Загорско. Автомобилът на Местан навлиза в главния  път за Маказа и се удря в движеща се по него кола. При произшествието загина 6-месечното бебе, което е било на задната седалка, а баща му, който е бил зад волана, днес също е обвиняем.

„На първо място, има едно превишение на скоростта от нормативно определената, защото към онзи момент там пътен знак, ограничаващ скоростта, не е имало“, каза Росица Георгиева, наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Кърджали.

Делото продължава утре с разпит на още свидетели