Заради предложението да бъдат отменени всички събития на закрито, включително и театралните постановки, се стигна до скандал между театралната гилдия и Министерството на културата.

Предложението направи министърът на културата Боил Банов на извънредното заседание на кабинета вчера, след като бяха регистрирани първите случаи но коронавирус в България.

От вчера са отменени всички публични и културни събития – театрални постановки, кинопрожекции, дори посещения в музеи и галерии. Ето как изглеждат театралните салони – празни и без спектакли.

Част от гилдията обаче съзря финансов мотив в предприетите действия от страна на Министерството на културата, а не превантивни мерки. Други пък измислиха алтернативни методи.

В пост във социалните мрежи актьорът Фахрадин Фахрадинов изказа опасенията си, че министерството може би се възползва от ситуацията, за да не изплаща временно субсидии на държавните театри. Последва и среща с ресорният министър. 

„Основната ни грижа в момента е превенцията. Всяко събиране на много хора в рамките на 2-3 часа в зали, в затворени помещения е изключителен риск за населението“, обяви отново Банов.

Гилдията обаче, заяви че не разбира защо мерките не се отнасят за всички опасни сектори като заведения, молове и нощни клубове. Частният сектор не знае как ще закърпи бюджета.

„Ние сме изцяло частен театър, ние нямаме нито стотинка финансиране и по тази причина ние за месец март, не знам как ще обезпечим бюджета“, коментира Красимир Янев, технически директор на театър "Българан" – Варна.

Общинският театър "Възраждане" пък намери начин да не спира дейност – на  празен салон те ще играят представленията си на живо и ще ги излъчват в социалните мрежи.

„От „Втората световна война до сега не се е случвало театрите да затворят и това беше такъв стрес въпреки, че бяхме готови и подготвени. Но ние просто ще предаваме на живо без претенция, искаме да поздравим нашата любима публика“, напомни Роберт Янакиев, директор на театър „Възраждане“.

Представлението на Чехов „Вуйчо Ваньо“ ще се започне утре в 18:30.

Докога мярката е в сила все още не е ясно, а всеки, който е закупил билет за културно мероприятие, може да го презавери за следваща дата или да поиска парите си обратно.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 861 716 22 229 398 483 3 361 447
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 861 716 22 229 398 483
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer