От 400 до 2000 евро. Толкова искат турските каналджии за прекарване на един човек от Истанбул до границата ни. И докато за едни войната в Сирия е бизнес, за други нелегалното влизане в България е въпрос на живот и смърт. Бежанците в Елхово разказват през какво са минали, за да потърсят по-добър живот през турско-българската граница.

„Не можете да си представите колко много ми липсва жена ми”, споделя един от бежанците. Друг добавя „ племенникът ми умря”, „племенницата ми беше наръгана с нож”, „аз също бях наръган, а това е от снайпер, са част от историите, които могат да разкажат избягалите от ужасите на войната сирийци.

Между 50 и 70 души всяко денонощие пресичат българо-турската граница в търсене на сигурност и подслон. Хората са в пъти повече в сравнение с минали периоди. Голяма част от бежанците са жени и деца. Те трябва да вървят най-малко 10 часа през хълмове, обрасли с гъста гора, преди да прекрачат 30-сантиметровата линия, след която започват България и мечтите за по-добър живот.

„Тези, които са бежанци от Сирия и другите арабски държави, където са гражданските войни в момента, търсят главно убежище, това са семейства с малки деца”, обясни Станко Станков, главен координатор в регионален координационен център на дирекция "Гранична полиция" в Елхово.

В регионалния координационен център в Елхово се събира цялата информация от видеонаблюдението на българо-турската граница. „Ето нашият наряд подава команда на групата и съответно ги задържат. Както забелязвате групите са от трима, четири, пет и доста повече лица”, коментира Станков.

С падането на нощта, в действие влизат термо- камери, които „виждат" в тъмното благодарение на топлината, излъчвана от човешкото тяло. Заедно с една от мобилните групи край границата застава и екипът ни. Още в началото на дежурството операторите засичат движение и насочват колегите си към група от петима възрастни и две деца - на 3 и 6 години - всички идващи от Сирия.

 

„В града, в който живеех, Камишли, дойдоха мюсюлмани, брадати, отрязаха главите на 20 души”, спомня си фармацевтът Бекас Юсиф. „Децата не можеха да заспят нощем, заради престрелките навън. Трябваше да избягаме. За нас не остана живот там. Не знам къде искам да отида, знам, че искам да бъда в страна, в която мога да заспя нормално”, добавя той.

 

През изминалите два месеца част от бежанците, предимно семействата с деца, предпочитат да минават границата в светлата част на денонощието, когато просто се предават на патрулите. На следващото утро две сирийски фамилии и 4-ма младежи от Гана са заловени в близост до едно от граничните села.

„Сър, икономиката ни е много лоша. Няма храна... всъщност затова тръгнахме. Нямаме крайна цел. Просто пътуваме. Дори не знаем как стигнахме тук”, каза 16-годишната Нана.

Официално регистрираните сирийски бежанци в Турция са близо половин милион души. Никой не може да каже колко точно са всички, които бягат от Сирия в Турция, без да попаднат в официалната статистика.

„По-голяма част от това са сирийски семейства”, заяви комисар Стоян Иванов, директор на Регионална дирекция "Гранична полиция" – Елхово. По думите му основната им целе да продължат към други страни членки на Европейския съюз.

След задържането им по границата хората се отвеждат в Регионална дирекция "Гранична полиция" - Елхово, където първо получават медицинска помощ. „Проблеми пациенти, тъй като става въпрос за детска възраст, кърмаческа. От кърмаческа до 18 годишна възраст. Голям диапазон. Най-често това са дехидратирани хора, жадни, гладни, изморени от пътя, в момента са с остри респираторни заболявания”, обясни най-честите заболявания д-р Петя Ибришимова от ВМА.

От началото на годината над 3500 бежанците са влезли в страната. Половината са сирийски граждани. Над 90% от тях нямат документи за самоличност. „Има кафенета в Истанбул, в които можеш да попиташ и да получиш информация за България, как можеш да стигнеш до там”, коментира Ахмед Али, бежанец от Сирия.

 

 

Хората споделят, че полицията в България е напълно различна - не бият хората, както в Гърция. Отвеждането до българската граница струва само 400 евро за човек, а дилърът остава след като се стигне границата.”Той не беше добър човек и избяга. Върна се обратно в Турция и останахме сами. Започнахме да се лутаме”, спомнят си бежанци,

„Никой не мрази собствената си държава. Тук съм от 5 дни и започвам да харесвам българите. Приятелски настроени са”, е мнението на един от настанените в Елхово.

Специалисти очакват броят на бежанците, които пристигат в България, да остане голям. Хората, които се грижат за чужденците, алармират, че имат спешна нужда от медикаменти, храна и вода.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас