Пожар в къща паметник на културата в архитектурния резерват „Старинен Пловдив“. Гори гримьорната на Античния театър - Пампоровата къща, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Пламъците са обхванали целия покрив. 

Снимка: Емил Кацаров

На видеокадрите се чуват сирени. На място има пет пожарни. Не е ясно дали има пострадали.

Сградата се намира на метри от Античния театър в града и се използва за гримьорна. За минути дим обхваща покрива на възрожденската Пампорова къща, която е по това време не се ползва от никой. Съсед забелязва първи огненото бедствие.

„Прибирайки се от работа с децата, изведнъж ни лъхна огромна струя, някаква като дим и миришеща страшно на пластмаса и на бакелит. Видяхме, че става пожар“, разказа Георги Димитров, очевидец.

Снимка: Емил Кацаров

Не е ясно как е възникнал пожарът. Къщата не се отоплява и от съображения за безопасност е с изключен ток.

„Къщата не се ползва. Тя е ВИП гримьорна към Античния театър, ползва се преди всичко през активния сезон. Не е под напрежение, защото не се използва. Във всички къщи в Стария град вечер изключваме напрежението, но се е задействала пожаро-известителната инсталация“, каза Елена Кантарева, директор на арх. резерват „Старинен Пловдив“.

Пампоровата къща е паметник на културата от местно значение. Не е изключена и версията за умишлен палеж. Без ВИП гримьорна Античният театър трудно би могъл да функционира.

Пожарът беше потушен около 21 часа. Вероятната причина е късо съединение. Не е ясно обаче как се е получило то, тъй като в сградата няма ток. Изгорели са 15 кв. м от покрива.

Огледите ще продължат. Къщата е застрахована и няма риск за театралния сезон, увери кметът Костадин Димитров.