40% ще бъде избирателната активност на 2 октомври. Това показва проучване на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ).

Националното представително проучване е проведено в периода 16 - 21 септември 2022 година. Интервюирани пряко „лице в лице“ в домовете им са 1104 пълнолетни граждани по метода CAPI (с помощта на таблети). Максималният доверителен интервал е ± 3,2%. При анализа са взети предвид и данните от 450 онлайн интервюта с български избиратели, гласуващи извън страната. Проучването е осъществено със собствени средства на СИНПИ.

Според данните първа политическа сила ще бъде ГЕРБ-СДС с 24,5%. След това се нарежда „Продължаваме промяната“ с 16,6%.

ДПС ще бъде трета сила с 13,8%, „Възраждане“ – с 12,1%, „БСП за България“ – с 9,7%, „Демократична България“ – 7,8%.

„Има такъв народ“ и „Български възход“ са близо до бариерата съответно с 4,6% и 4,1%.

Според проучването „Изправи се България“ ще получи 1,8%, а ВМРО – 0,9%.

 

Снимка: Стратегически институт за национални политики и идеи (СИНПИ)

Анализът е въз основа на данни от национално представително проучване, проведено от Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ), в периода 16-21 септември 2022 г. Интервюирани пряко „лице в лице“ в домовете им са 1104 пълнолетни граждани по метода CAPI (с помощта на таблети). При анализа са взети предвид и данните от 450 онлайн интервюта с български избиратели, гласуващи извън страната. Проучването е осъществено със собствени средства на института СИНПИ.