Валежите, които паднаха в Бургаско, не са нечувани или невиждани. Това каза в предаването „Тази съботa” по bTV синоптикът Анастасия Стойчева, която прогнозира времето вече 17 години.

„В архива на Националния институт по метеорология и хидрология има много такива случаи. Най-близката година е 2014 г. Беше издаден червен код за Бургаска област. През 2006 г. най-значителният 24-часов валеж е в Малко Търново – 301 литра, тоест доста по-големи количества от тези, които се случиха сега”, заяви синоптикът.

„Най-неподходящата дума, която може да се използва, е нечуван или невиждан”, категорична беше тя.

Синоптикът отбеляза, че от разказите на живеещите в наводнените къщи става ясно, че водата е дошла изневиделица, като по думите ѝ това доказва, че самият дъжд, макар и значителен като количество, не би могъл да предизвика такава приливна вълна.

„Още от неделя бяхме наясно с това какво ни очаква, по тази причина издадохме оранжев код в два последователни дни”, подчерта Стойчева, която е ръководител сектор „Метеорологични прогнози" и оперативен синоптик”.  

Институциите, които получават прогнозите, са президентът, премиерът, министрите на образованието, на регионалното развитие, на околната среда и водите, както и председателят на БАН, изреди тя.

Тя подчерта, че самият оранжев код е достатъчно притеснителен, тъй като при него се прогнозират явления с голяма интензивност, с изключителни материални щети, и опасност, която може да доведе и до човешки жертви.  

„Тези предупреждения не са просто за да оцветим картата, тя е носител  на информация, която трябва да засили вниманието и всички да се подготвят”, посочи тя.  

„Още във вторник кодът беше оранжев, при това беше издаден в понеделник в 12 ч. Когато приготвяме предупреждения за опасни явления, те са готови от предното денонощие, тоест 12 часа по-рано за следващото денонощие”, изтъкна синоптикът.

Тя призна, че на 24 октомври в института са имали технически проблем по  обяд, но той не е засегнал материалите, на базата на които се изготвя прогнозата за времето. „Бяхме готови с тази прогноза. Вместо в 12 ч. технически на страницата на института се появи в 13 ч., тоест с един час закъснение. Но категорично кодът беше оранжев още тогава”, подчерта Стойчева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!