За спешна среща с премиера Бойко Борисов и ясни гаранции за бъдещето на енергийния комплекс настояват синдикалните организации на КНСБ и „Подкрепа“ в държавните „Мини Марица-изток“. 

Миньорите са притеснени от намаления добив на въглища с 25% тази година, заради свитото потребление на електричество, което ще донесе по-ниски приходи и ще доведе до неизпълнение на инвестиционната и ремонтна програма. 

Според Бисер Бинев от КТ „Подкрепа“, независимо от декларираните уверения за сигурно бъдеще на енергийния комплекс, се създава усещането, че се върви по сценарий, подобен на този със затварянето на първите два малки блока от АЕЦ „Козлодуй“. Притесненията идват и заради решението на КЕВР за намаление с 7 тераватчаса на енергопроизводството от комплекса "Марица-изток", обясниха синдикалистите. 

Синдикатите са изпратили писмо до Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг, в което настояват за държавно гарантиран заем от 50 милиона лева за „Мини Марица-изток“ или вдигане на цената на въглищата от 77 до 86 лева за тон условно гориво.